Jak zrobić idealną kruszonkę do ciasta? Będzie pyszna i chrupiąca

Słodka kruszonka to nieodłączna część wielu ciast ich deserów - szczególnie tych z owocami, po które najchętniej sięgamy latem. Mimo że z pozoru jest łatwa w przygotowaniu, wielu osobom nie wychodzi dostatecznie dobra. Jak więc przygotować idealnie chrupiącą i smaczną kruszonkę? Podpowiadamy.

Sekretem idealnej i chrupiącej kruszonki są odpowiednie proporcje składników
Sekretem idealnej i chrupiącej kruszonki są odpowiednie proporcje składników123RF/PICSEL

Jak przygotować idealną w smaku kruszonkę na ciasto?

W przepisie na kruszonkę, który zawsze wychodzi doskonale figurują tylko trzy składniki. Kluczowe są jednak ich proporcje - na każde 100 g mąki powinno przypadać 50 g cukru i 50 g masła. Ich ilości można nieznacznie zmieniać względem tego, jaką kruszonkę chcemy uzyskać - do niektórych deserów pasuje bowiem intensywnie maślana, a do innych sucha oraz bardziej słodka. Jak przygotować kruszonkę krok po kroku?

Kruszonka - przepis

  1. Mąkę, zimne masło oraz cukier umieścić na stolnicy. 
  2. Zimne masło posiekać nożem i połączyć z mąką oraz cukrem - najlepiej zrobić to dłońmi. 
  3. Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto lub owoce i upiec w piekarniku tak długo, jak podano w przepisie na konkretny deser. 

Jeśli potrzebujesz kruszonki na "potem", koniecznie włóż ją do lodówki.

Aby kruszonka miała odpowiednią konsystencję ważne, aby masło było mocno schłodzone
Aby kruszonka miała odpowiednią konsystencję ważne, aby masło było mocno schłodzone123RF/PICSEL

Co zrobić, aby kruszonka była bardziej chrupka?

Aby kruszonka była słodka i bardziej chrupiąca, wystarczy, że użyjesz cukru o grubszej rafinadzie.

Czym podkręcić smak kruszonki?

Do kruszonki możesz też dołożyć kilka dodatków, dzięki którym jej smak będzie bardziej wyrazisty. Poza tym, że poleca się dodać do niej szczyptę soli, warto także wzbogacić jej smak np. o:

  • cynamon
  • kakao
  • sproszkowaną wanilię
  • kardamon
  • wiórki kokosowe
  • posiekane drobno orzechy 

Wszystko w zależności od tego, jaki deser przygotowujesz. Na przykład cynamon będzie świetnie komponował się z jabłecznikiem lub ciastem dyniowym, a orzechy pasować będą do wypieków z dodatkiem brzoskwiń czy też zapiekanych pod kruszonką owoców.

Jak przygotować kruszonkę bez masła?

Masło w kruszonce z powodzeniem można zastąpić innym, zdrowszym tłuszczem pochodzenia roślinnego. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się olej kokosowy. Ważne jednak, by był wcześniej umieszczony w lodówce, podobnie jak masło. Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki i gotowe!

Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas