Gęś nadziewana ziemniakami
Tradycyjny przepis.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- Sól
- Pęczek natki pietruszki
- 3 cebule
- 50 g masła
- Pół łyżeczki majeranku
- Biały pieprz
- 1 jabłko
- 1 gęś
- 1,2 kg pora
- 100 g orzechy włoskich
- 5 łyżek śmietany
Przygotowanie:
Na nadzienie: ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować 8 minut w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną natkę. Ziemniaki odcedzić i również dodać na patelnię, przesmażyć. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Gęś natrzeć solą i pieprzem, napełnić nadzieniem i zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Gęś ułożyć (grzbietem do góry) na blasze i piec w 200 st. C przez 3,5 godz.
Po 20-30 minutach wlać 0,25 l wody. Po 1,5 h obrócić gęś i zmniejszyć temp. Do 175 st. C .
Pory pokroić w krążki i gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Osączyć. Pory wraz posiekanymi orzechami przesmażyć na maśle. Sos spod gęsi zlać, przecedzić, w razie potrzeby dolać wody. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Gęś podawać z porami i sosem.