Składniki na 6-8 osób: - 7 cebul, - 1 kg jabłek, - pęczek majeranku, - pół pęczka pietruszki, - 25 g masła, - sół, pieprz, - sprawiona gęś (ok 4,5 kg) z podrobami i szyją, - 150 g marchewki, - główka czerwonej kapusty, - 30 g sklarowanego masła, - 300 ml soku jabłkowego, - 4-5 łyżek octu winnego (czerwonego), - 1-2 listki laurowe, - 3-4 goździki, - pyzy mrożone, - 400 ml bulionu, - 20 g mąki, - 1-2 łyżki cukru Przygotowanie: 3 cebule pokroić na grubą kostkę, jabłka wypestkować, pokroić na kawałki. Majeranek i pietruszkę posiekać. Cebulę zeszklić na patelni. Zioła i jabłka wmieszać, doprawić solą i pieprzem. Gęś natrzeć solą i pieprzem, wypełnić nadzieniem z jabłek, spiąć wykałaczkami. Nóżki związać, skrzydełka założyć na grzbiet. Gęś ułożyć na ruszcie (piersią do spodu). Pod gęś wstawić blachę z 1/8 l wody. Piec w 175 st. C przez 3,5-4 godziny. Marchewki grubo pokroić, 2 cebule pokroić na ćwiartki. Po ok. 2 godzinach gęś obrócić. Szyjkę, podroby, marchewkę i cebulę ułożyć na blasze i wlać jeszcze 3/8 l. wody. Podczas pieczenia gęś polewać wytwarzającym się sosem. 2 cebule pokroić w kostkę, kapustę pokroić w paski. Sklarowane masło roztopić w garnku, zeszklić cebulę, a następnie dodać kapustę. Wlać sok jabłkowy i 300 ml wody. Dodać 4 łyżki octu, listek laurowy i goździki. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem 50-60 minut. Pyzy ugotować wg przepisu na opakowaniu. 15 minut przed końcem pieczenia gęś lekko skropić osoloną wodą i podnieść temp. do 200 st. C. Sos z blachy przelać przez sito do rondelka. Zebrać tłuszcz i dolać 300 ml bulionu, zagotować. 100 ml bulionu zmieszać z mąką, Wmieszać do sosu, gotować 4-5 minut. Doprawić solą pieprzem, octem i ewentualnie cukrem. Gęś podawać na półmisku z kluskami, do tego serwować sos. Czas przygotowania: 270 minut Jedna porcja zawiera: 4920 kJ/1175 kcal