Znane źródło błonnika nie tylko pomoże schudnąć. Poprawi też pracę... mózgu
Babka płesznik znana jest ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie i pobudzających jelita do pracy. Okazuje się, w świetle nowych badań, także doskonałym wsparciem dla mózgu. Poprawia czas reakcji i może chronić przed demencją.

Wciąż za mało go w naszej diecie
Dietetycy, lekarze, naukowcy - wszyscy zgadzają się w stwierdzeniu, że błonnik jest niezbędny w codziennej diecie. Wciąż spożywamy go za mało, choć jego źródeł mamy pod dostatkiem. Błonnik pełni kluczową rolę w odpowiednim funkcjonowaniu jelit:
- wspomaga perystaltykę jelit,
- reguluje rytm wypróżnień,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi,
- kontroluje glikemię,
- zmniejsza stany zapalne,
- pomaga detoksykować organizm "wymiatając" z organizmu toksyny.
Według EFSA powinniśmy spożywać minimum 25 g błonnika dziennie, ale wciąż - według doniesień z całego świata - nie dostarczamy takiej ilości naszemu organizmowi. Amerykanie w codziennej diecie zapewniają sobie jedynie ok. 5 g tego potrzebnego składnika. Wśród Polaków sytuacja wygląda nieco lepiej - 15 g. Ale to wciąż za mało, by mówić o zaspokojeniu naszego zapotrzebowania.
Babka płesznik - najlepsze źródło błonnika
Jednym z najlepszych źródeł błonnika są łuski babki płesznik. Właściwości tej całorocznej rośliny znane są już od kilku wieków. W jej charakterystycznych ziarnach kryje się niebagatelna ilość wartościowego błonnika, która bije na głowę na przykład siemię lniane. W 100 g babki znajduje się aż 70 g czystego błonnika.
Babkę płesznik zaleca się na:
- biegunki,
- zaparcia,
- odchudzanie,
- zespół jelita drażliwego,
- wrzody żołądka,
- w celu ochrony wątroby.

Wyjątkowość tej rośliny polega nie tylko na ogromnej zawartości czystego błonnika, ale także na obecności polisacharydu, który w naszych jelitach tworzy powłokę śluzową o wielu dobroczynnych właściwościach: osłania ściany jelit, poprawia proces przesuwania treści pokarmowych, poprawia wchłanianie składników odżywczych. Jest doskonałym wspomagaczem odchudzania, bowiem zapewnia uczucie sytości na długo dzięki temu, że mocno pęcznieje w naszym żołądku i "blokuje" głód.
Występuje najczęściej w formie sproszkowanych łusek, jest łatwo dostępna w sklepach zielarskich, aptekach oraz w sklepach internetowych. A do tego jest stosunkowo tania: za 100 g zapłacimy mniej niż 10 zł. Można dodawać ją do owsianki, dodawać do wody, dosypywać do miski porannych płatków czy muesli, a nawet do sałatek.
Zaskakujące odkrycie naukowców

Niedawno opublikowane na łamach Nature Communications badanie sugeruje, że babka płesznik ma dodatkowe zaskakujące właściwości niedotyczące kwestii zdrowia jelit, a mózgu.
W zeszłym roku naukowcy pod przewodnictwem Mary Ni Nochlainn podzielili 36 par bliźniaków na dwie grupy: jedna przyjmowała placebo, a druga przyjmowała codziennie suplement błonnika w postaci babki płesznik przez 12 tygodni. Naukowcy odkryli, że osoby z grupy przyjmującej babkę lepiej wypadły w testach oceny funkcji mózgu i wykazywały lepsze czasy reakcji i szybkości przetwarzania niż osoby z grupy placebo.
Zobacz także: Światło to największy wróg twojego snu. Dlaczego warto nauczyć się spania w całkowitej ciemności?
Inne badanie, tym razem z Nutrition Effects wykazało, że dzięki babce płesznik można zredukować uszkodzenia istoty białej mózgu, co jest objawem związanym z demencją. Jak to możliwe?
Wszystko to związane jest z tzw. osią jelitowo-mózgową, czyli swoistemu systemowi połączeń na linii jelita-mózg. Choć rzadko mamy świadomość tego, jak dużo mają ze sobą wspólnego te organy wewnętrzne, naukowcy zauważyli, że po pozbyciu się nieprawidłowości w obrębie naszego układu pokarmowego, często ustępują także chroniczne bóle głowy.
Dzięki tym badaniom jeszcze wyraźniej rysuje się potrzeba dbania o stan jelit w kontekście całościowego zdrowia organizmu.
Źródła badań:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531718308741
https://www.nature.com/articles/s41467-024-46116-y