Reklama

Reklama

Gęsta zupa minestrone

Włoska zupa na bazie warzyw, która może mieć różne oblicza. To prawdziwa bomba witaminowa, po którą warto sięgnąć, gdy znudzi nam się tradycyjna zupa jarzynowa.

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • zioła
  • po 2 marchewki i ziemniaki
  • 10 dag mrożonej fasoli szparagowej
  • 2 papryki
  • 1 puszka białej fasoli
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. Obraną cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj posiekany czosnek, chwilę smaż razem. Wrzuć oczyszczony i posiekany w plasterki seler naciowy, obraną i pokrojoną w plastry marchew oraz obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki.

Reklama

2. Wlej 6 szklanek wody. Gotuj zupę na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie wrzuć do garnka fasolkę szparagową. Ogrzewaj 5 minut. Dodaj oczyszczone i posiekane strąki papryki oraz białą fasolę wraz z zalewą. Ogrzewaj kolejne 5 minut.

3. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Posyp ziołami, np. bazylią. Podawaj z pieczywem.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zupa | zupa minestrone

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje