Gęsta zupa minestrone
Włoska zupa na bazie warzyw, która może mieć różne oblicza. To prawdziwa bomba witaminowa, po którą warto sięgnąć, gdy znudzi nam się tradycyjna zupa jarzynowa.
Sposób przygotowania:
1. Obraną cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj posiekany czosnek, chwilę smaż razem. Wrzuć oczyszczony i posiekany w plasterki seler naciowy, obraną i pokrojoną w plastry marchew oraz obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki.
2. Wlej 6 szklanek wody. Gotuj zupę na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie wrzuć do garnka fasolkę szparagową. Ogrzewaj 5 minut. Dodaj oczyszczone i posiekane strąki papryki oraz białą fasolę wraz z zalewą. Ogrzewaj kolejne 5 minut.
3. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Posyp ziołami, np. bazylią. Podawaj z pieczywem.