Gęsta zupa minestrone

Włoska zupa na bazie warzyw, która może mieć różne oblicza. To prawdziwa bomba witaminowa, po którą warto sięgnąć, gdy znudzi nam się tradycyjna zupa jarzynowa.

Gęsta zupa minestrone
Gęsta zupa minestrone123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Obraną cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj posiekany czosnek, chwilę smaż razem. Wrzuć oczyszczony i posiekany w plasterki seler naciowy, obraną i pokrojoną w plastry marchew oraz obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki.

2. Wlej 6 szklanek wody. Gotuj zupę na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie wrzuć do garnka fasolkę szparagową. Ogrzewaj 5 minut. Dodaj oczyszczone i posiekane strąki papryki oraz białą fasolę wraz z zalewą. Ogrzewaj kolejne 5 minut.

3. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Posyp ziołami, np. bazylią. Podawaj z pieczywem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas