Gęsta zupa minestrone
Włoska zupa na bazie warzyw, która może mieć różne oblicza. To prawdziwa bomba witaminowa, po którą warto sięgnąć, gdy znudzi nam się tradycyjna zupa jarzynowa.
1. Obraną cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj posiekany czosnek, chwilę smaż razem. Wrzuć oczyszczony i posiekany w plasterki seler naciowy, obraną i pokrojoną w plastry marchew oraz obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki.
2. Wlej 6 szklanek wody. Gotuj zupę na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie wrzuć do garnka fasolkę szparagową. Ogrzewaj 5 minut. Dodaj oczyszczone i posiekane strąki papryki oraz białą fasolę wraz z zalewą. Ogrzewaj kolejne 5 minut.
3. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Posyp ziołami, np. bazylią. Podawaj z pieczywem.