Gniazdka jajeczno-kartoflane

Proste i efektownie podane.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1/2 kg ziemniaków,
- 20 dag mrożonego zielonego groszku,
- 3 marchewki,
- 4 jajka,
-2 łyżki masła,
- sól, pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić z wody, dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Marchewki obrać, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić na ukośne plastry. Groszek gotować przez 5 minut w małej ilości osolonej wody. Odsączyć, dodać łyżkę masła, delikatnie wymieszać. Drugą łyżkę masła połączyć z ziemniakami. Masę ziemniaczaną włożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką. Formę tortową wysmarować masłem, wycisnąć do niej ze szprycy cztery "ziemniaczane gniazdka". W środek każdego wbić jajko, a dookoła ułożyć warzywa. Włożyć do piekarnika, zapiekać, aż białka się zetną. Jajka posolić i popieprzyć. Udekorować je natką.
Czas przygotowania 40 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas