Gniazdka jajeczno-kartoflane
Proste i efektownie podane.

Składniki na 4 porcje:
- 1/2 kg ziemniaków,
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić z wody, dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Marchewki obrać, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić na ukośne plastry. Groszek gotować przez 5 minut w małej ilości osolonej wody. Odsączyć, dodać łyżkę masła, delikatnie wymieszać. Drugą łyżkę masła połączyć z ziemniakami. Masę ziemniaczaną włożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką. Formę tortową wysmarować masłem, wycisnąć do niej ze szprycy cztery "ziemniaczane gniazdka". W środek każdego wbić jajko, a dookoła ułożyć warzywa. Włożyć do piekarnika, zapiekać, aż białka się zetną. Jajka posolić i popieprzyć. Udekorować je natką.