Gniazdka ziemniaczane z sosem serowym
Z gorgonzolą.
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek rukoli
- 75 g orzechów
- 3-4 łyżki sera Ricotta
- sól, pieprz
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- tarta gałka muszkatołowa
- 8 jaj
- 200 ml bulionu
- 100 ml mleka
- 100 g śmietany kremówki
- 200 g sera gorgonzola Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Rukolę drobno pokroić. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i pokroić, łyżkę orzechów odłożyć do dekoracji. Ricottę, orzechy i rukolę wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Jeszcze cieple ubić, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując gniazdka (ok 8 cm średnicy). Do środka nakładać 1-2 łyżeczki masy serowej i wbijać po 1 jajku. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) przez 20 minut. Mleko, bulion i śmietanę, gotować 5 minut, dodać pokrojony drobno ser i gotować jeszcze 3-5 minut. Sos doprawić solą i pieprzem. Gotowe gniazdka posypać orzechami, podawać z sosem.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 3110 kJ/743 kcal