Gnocchi dla obieżyświata
Gnocchi polubi cała twoja rodzina. Te pierożki są znakomitą konkurencją dla naszych leniwych, czy kopytek. Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 2 szklanki mąki
- 2 roztrzepane jajka
- kilka różyczek brokułu
- pół szklanki śmietany
- śmietankowy serek topiony
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź i gdy ostygną, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj drewnianą łyżką z jajkami i masłem. Mąkę dodaj na końcu. Dobrze wyrób ciasto.
Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek. Pokrój na małe kawałki i formuj okrągłe kluseczki. W tej pracy chętnie pomoże ci twój maluch! Wrzucaj do wrzątku partiami i gotuj około 2 minut od wypłynięcia.
Przygotuj sos: w garnku rozpuść serek ze śmietaną. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj, mieszając, do uzyskania gładkiego sosu. Dopraw. Różyczki brokułu wrzuć do wrzątku i podgotuj chwilę.
Czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 2 zł, 485 kcal, dla 4 osób.