Reklama

Reklama

Gnocchi w sosie pomidorowym

Włoskie kluseczki z ziemniaków.

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • 750 g ziemniaków
  • 3 żółtka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g kaszy manny
  • 2 łyżki drobno tartego parmezanu
Sos:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • puszka pomidorów
  • 200 ml bulionu
  • sól, pieprz,
  • bazylia
  • 50 g tartego parmezanu
 Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub ubić. Masę ostudzić, dodać żółtka, mąkę, mannę i starty parmezan, wyrobić, posolić. Uformować wałeczki o grubości 3 cm, pokroić, uformować kluseczki lekko ponaciskać widelcem.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i bulion. Dusić 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Gnocci nakładać do naczynia na przemian z sosem. Posypać parmezanem. Zapiekać 30-35 minut w 200 st. C.

 


Dowiedz się więcej na temat: kluski | kuchnia włoska | ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje