Gnocchi w sosie pomidorowym
Włoskie kluseczki z ziemniaków.
- Ciasto:
750 g ziemniaków - 3 żółtka
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g kaszy manny
- 2 łyżki drobno tartego parmezanu Sos:
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka pomidorów
- 200 ml bulionu
- sól, pieprz,
- bazylia
- 50 g tartego parmezanu Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub ubić. Masę ostudzić, dodać żółtka, mąkę, mannę i starty parmezan, wyrobić, posolić. Uformować wałeczki o grubości 3 cm, pokroić, uformować kluseczki lekko ponaciskać widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i bulion. Dusić 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Gnocci nakładać do naczynia na przemian z sosem. Posypać parmezanem. Zapiekać 30-35 minut w 200 st. C.