Gnocchi z Grana Padano i prawdziwkami
Idealne na lato.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 250-300 g mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 500 g prawdziwków
- 5 łyżek masła
- 50 Sera Grana Padano
- szałwia do dekoracji Przygotowanie:
Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 20 minut, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Ciepłe ziemniaki ubić, dodać mąkę i jajka, szybko wyrobić, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z ciasta uformować wałek o średnicy 1,5 cm, pokroić na kawałki. Uformować z nich kulki i dociskać widelcem, aby lekko je spłaszczyć.
Gotować porcjami w osolonym wrzątku. Kiedy gnocchi wypłyną na powierzchnię, wyciągać je łyżką cedzakową.
Prawdziwki pokrroić w cienkie plastry. Usmażyc na 3 lyżkach masła, doprawić solą i pieprzem.
Na drugiej patelni roztopić 3 łyżki masła, przesmażyć gnocchi i dodać grzyby. Posypać tartym serem, dekorować szałwią.