Gnocchi z Grana Padano i prawdziwkami

Idealne na lato.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250-300 g mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 500 g prawdziwków
  • 5 łyżek masła
  • 50 Sera Grana Padano
  • szałwia do dekoracji Przygotowanie:

Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 20 minut, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Ciepłe  ziemniaki ubić, dodać mąkę i jajka, szybko wyrobić, doprawić solą, pieprzem i  gałką muszkatołową. Z ciasta uformować wałek o średnicy 1,5 cm, pokroić na kawałki. Uformować z nich kulki i dociskać widelcem, aby lekko je spłaszczyć.

Gotować porcjami w osolonym wrzątku. Kiedy gnocchi wypłyną na powierzchnię, wyciągać je łyżką cedzakową.

Prawdziwki pokrroić w cienkie plastry. Usmażyc na 3 lyżkach masła, doprawić solą i pieprzem.

Na drugiej patelni roztopić 3 łyżki masła, przesmażyć gnocchi i dodać grzyby. Posypać tartym serem, dekorować szałwią.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas