Gofry
Wspomnienie nadmorskich wakacji, które możesz przygotować we własnej kuchni
Składniki:
Ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 15 dag masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 dag drożdży
- esencja rumowa
- skórka z cytryny
- sól
Dodatkowo:
- olej
- łyżeczka miodu
- cukier puder
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, wbij do niej jajka, dodaj miękkie masło, szczyptę soli, wyrośnięte w ciepłym mleku drożdże, esencję rumową i pozostałe składniki. Wszystko to ubij trzepaczką albo mikserem - ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki.
Odstaw je na godzinę. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj olejem, natychmiast wylej porcję (około trzech łyżek) ciasta, rozprowadź je, aby równo się rozlało, i piecz 3-5 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza