Gofry z boczkiem
Gofry smakują świetnie również na słono. Spróbuj!
Sposób przygotowania
1. Gofry: ziemniaki cieniutko obierz i umyj, osusz. Zmiel je w maszynce do mięsa lub rozdrobnij mikserem jak najdrobniej się da. Wbij jajka, dodaj serek, energicznie wymieszaj. Wsyp obie mąki, paprykę, kminek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszaj.
2. Gofrownicę lub patelnię posmaruj olejem. Rozgrzej go, nałóż porcję ciasta, rozprowadź je. Placki smaż na złoty kolor, przełóż na ręcznik papierowy, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
3. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej drugą patelnię. Włóż boczek. Gdy zacznie skwierczeć, w wolne miejsca między boczkiem wbij jajka i usmaż je jak sadzone. Posyp solą i pieprzem. Złóż po dwa gofry, przekładając je boczkiem, na wierzchu połóż po sadzonym jajku. Podawaj z umytą i osuszoną rukolą.