Gofry z boczkiem

Gofry smakują świetnie również na słono. Spróbuj!

Gofry z boczkiem
Gofry z boczkiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Gofry: ziemniaki cieniutko obierz i umyj, osusz. Zmiel je w maszynce do mięsa lub rozdrobnij mikserem jak najdrobniej się da. Wbij jajka, dodaj serek, energicznie wymieszaj. Wsyp obie mąki, paprykę, kminek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszaj. 

2. Gofrownicę lub patelnię posmaruj olejem. Rozgrzej go, nałóż porcję ciasta, rozprowadź je. Placki smaż na złoty kolor, przełóż na ręcznik papierowy, by osączyć je  z nadmiaru tłuszczu. 

3. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej drugą patelnię. Włóż boczek. Gdy zacznie skwierczeć,  w wolne miejsca między boczkiem wbij jajka i usmaż je jak sadzone. Posyp solą  i pieprzem. Złóż po dwa gofry, przekładając je boczkiem, na wierzchu połóż po sadzonym jajku. Podawaj  z umytą i osuszoną rukolą.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas