Gofry z boczkiem
Gofry smakują świetnie również na słono. Spróbuj!

Składniki
- gofry
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego lub twarożku ze szczypiorkiem
- 2 duże jajka
- 6 łyżek mąki owsianej lub pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Składniki
- dodatki
- 5-6 plasterków wędzonego boczku
- 4 jajka
- rukola do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Gofry: ziemniaki cieniutko obierz i umyj, osusz. Zmiel je w maszynce do mięsa lub rozdrobnij mikserem jak najdrobniej się da. Wbij jajka, dodaj serek, energicznie wymieszaj. Wsyp obie mąki, paprykę, kminek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszaj. 2. Gofrownicę lub patelnię posmaruj olejem. Rozgrzej go, nałóż porcję ciasta, rozprowadź je. Placki smaż na złoty kolor, przełóż na ręcznik papierowy, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. 3. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej drugą patelnię. Włóż boczek. Gdy zacznie skwierczeć, w wolne miejsca między boczkiem wbij jajka i usmaż je jak sadzone. Posyp solą i pieprzem. Złóż po dwa gofry, przekładając je boczkiem, na wierzchu połóż po sadzonym jajku. Podawaj z umytą i osuszoną rukolą.