Reklama

Reklama

Gołąbki nie do poznania

Przygotowywałaś je już nie raz, ale... Dzięki naszym całkiem nowym przepisom to tradycyjne danie zyska zupełnie inny smak!

W kapuście pekińskiej z jabłkami i serem pleśniowym

Składniki dla: 10 sztuk

Składniki

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 4 jabłka
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 40 dag sera pleśniowego, np. gorgonzola
  • 1 szkl. orzechów laskowych
  • sól
  • biały pieprz
  • suszony tymianek
  • olej z orzechów arachidowych (ew. olej rzepakowy) do skropienia gołąbków

Sposób przygotowania

1. Kapustę pekińską dokładnie oczyść, opłucz, oddziel 10 dużych liści. Zetnij zgrubiałe nerwy. Potem liście partiami wkładaj do wrzątku. Po 1-2 minutach wyjmij, osusz. 

2. Orzechy laskowe wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Zrumień je. Potem zawiń je w kuchenną ściereczkę i pocierając rękami, usuń brązowe łupinki. Orzechy posiekaj. 

3. Jabłka dobrze umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser pokrusz. 

4. Ser połącz z orzechami i jabłkami. Przypraw pieprzem, solą oraz tymiankiem. Farsz rozłóż na liściach. Zwiń. Ułóż w formie. Gołąbki skrop olejem. Piecz 15 minut w 180°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje