Gołąbki nie do poznania

Przygotowywałaś je już nie raz, ale... Dzięki naszym całkiem nowym przepisom to tradycyjne danie zyska zupełnie inny smak!

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

W kapuście pekińskiej z jabłkami i serem pleśniowym

Sposób przygotowania

1. Kapustę pekińską dokładnie oczyść, opłucz, oddziel 10 dużych liści. Zetnij zgrubiałe nerwy. Potem liście partiami wkładaj do wrzątku. Po 1-2 minutach wyjmij, osusz. 

2. Orzechy laskowe wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Zrumień je. Potem zawiń je w kuchenną ściereczkę i pocierając rękami, usuń brązowe łupinki. Orzechy posiekaj. 

3. Jabłka dobrze umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser pokrusz. 

4. Ser połącz z orzechami i jabłkami. Przypraw pieprzem, solą oraz tymiankiem. Farsz rozłóż na liściach. Zwiń. Ułóż w formie. Gołąbki skrop olejem. Piecz 15 minut w 180°C. 

Gołąbki z pęczakiem
Gołąbki z pęczakiem123RF/PICSEL

Rulony z pęczakiem

Sposób przygotowania

1. Kaszę ugotuj według przepisu. Paprykę rozetnij, oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Boczek potnij na kawałki, wysmaż. Kapustę włóż do wrzątku. Po 2 minutach wyjmij, zdejmij wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wody, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak, aż rozdzielisz wszystkie liście. 

2. Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z jajkiem, boczkiem, kaszą i papryką. Farsz przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wyrób. Rozłóż na 12 największych liściach, resztą liści wyłóż formę. Gołąbki zwiń, obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem. Zapiekaj 40 minut w 190°C. W połowie czasu pieczenia obłóż pomidorkami.

Sznycle z kapusty
Sznycle z kapusty123RF/PICSEL

Bez zawijania, z wieprzowiną

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, opłucz, grubo poszatkuj. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć kapustę. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Sparzoną kapustę odcedź, osącz i odłóż do wystudzenia.

2. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj do niego jajka i suchy ryż. Wsyp kaszkę oraz sól, pieprz i oregano (do smaku).

3. Masę mięsną wymieszaj. Dołóż poszatkowaną i sparzoną kapustę, całość dobrze wyrób.

4. Z tak przygotowanej masy uformuj 10 większych kotletów. Lekko spłaszcz je dłonią. Partiami wkładaj na rozgrzany olej. Szybko obsmaż z obu stron. Potem przełóż na blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz jeszcze 30-35 minut, od czasu do czasu obracając. 

Gołąbki z czerwonej kapusty
Gołąbki z czerwonej kapusty123RF/PICSEL

Pakieciki z ryżem

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, wytnij głąb. Obgotuj w całości w posolonej wodzie(2-3 minuty). Wyjmij, oddziel 10 dużych liści, zetnij z nich zgrubiałe nerwy. Z reszty kapusty możesz zrobić np. jarzynkę.

2. Przygotuj farsz: bułki namocz w bulionie. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki obierz, grubo zetrzyj. Tymianek posiekaj. Ryż połącz z orzechami, jajkami, odciśniętą bułką, marchewkami, cebulą i tymiankiem. Wyrób. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Na liściach ułóż farsz. Zwiń.

3. W brytfance rozgrzej masło, włóż gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem, duś 45 min. Gołąbki ułóż na półmisku. Udekoruj koperkiem i śmietaną.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas