Gołąbki nie do poznania
Przygotowywałaś je już nie raz, ale... Dzięki naszym całkiem nowym przepisom to tradycyjne danie zyska zupełnie inny smak!

W kapuście pekińskiej z jabłkami i serem pleśniowym
Składniki
- 1 duża kapusta pekińska
- 4 jabłka
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 40 dag sera pleśniowego, np. gorgonzola
- 1 szkl. orzechów laskowych
- sól
- biały pieprz
- suszony tymianek
- olej z orzechów arachidowych (ew. olej rzepakowy) do skropienia gołąbków
Sposób przygotowania
1. Kapustę pekińską dokładnie oczyść, opłucz, oddziel 10 dużych liści. Zetnij zgrubiałe nerwy. Potem liście partiami wkładaj do wrzątku. Po 1-2 minutach wyjmij, osusz. 2. Orzechy laskowe wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Zrumień je. Potem zawiń je w kuchenną ściereczkę i pocierając rękami, usuń brązowe łupinki. Orzechy posiekaj. 3. Jabłka dobrze umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser pokrusz. 4. Ser połącz z orzechami i jabłkami. Przypraw pieprzem, solą oraz tymiankiem. Farsz rozłóż na liściach. Zwiń. Ułóż w formie. Gołąbki skrop olejem. Piecz 15 minut w 180°C.

Rulony z pęczakiem
Składniki
- 1 włoska kapusta
- 1 zielona papryka
- 2 szkl. pęczaku albo kaszy bulgur
- 18 pomidorków
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 3 szkl. bulionu
- pieprz
- sól
- po 1 łyżeczce suszonego majeranku oraz lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj według przepisu. Paprykę rozetnij, oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Boczek potnij na kawałki, wysmaż. Kapustę włóż do wrzątku. Po 2 minutach wyjmij, zdejmij wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wody, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak, aż rozdzielisz wszystkie liście. 2. Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z jajkiem, boczkiem, kaszą i papryką. Farsz przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wyrób. Rozłóż na 12 największych liściach, resztą liści wyłóż formę. Gołąbki zwiń, obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem. Zapiekaj 40 minut w 190°C. W połowie czasu pieczenia obłóż pomidorkami.

Bez zawijania, z wieprzowiną
Składniki
- 70 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka)
- 1/4 główki białej kapusty
- 1/2 szkl. suchego ryżu
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1-2 łyżki kaszy manny
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, opłucz, grubo poszatkuj. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć kapustę. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Sparzoną kapustę odcedź, osącz i odłóż do wystudzenia.
2. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj do niego jajka i suchy ryż. Wsyp kaszkę oraz sól, pieprz i oregano (do smaku).
3. Masę mięsną wymieszaj. Dołóż poszatkowaną i sparzoną kapustę, całość dobrze wyrób.
4. Z tak przygotowanej masy uformuj 10 większych kotletów. Lekko spłaszcz je dłonią. Partiami wkładaj na rozgrzany olej. Szybko obsmaż z obu stron. Potem przełóż na blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz jeszcze 30-35 minut, od czasu do czasu obracając.

Pakieciki z ryżem
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 2 czerstwe bułeczki
- 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pęczek tymianku
- 3 szkl. ugotowanego ryżu
- 30 dag posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- koperek i śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, wytnij głąb. Obgotuj w całości w posolonej wodzie(2-3 minuty). Wyjmij, oddziel 10 dużych liści, zetnij z nich zgrubiałe nerwy. Z reszty kapusty możesz zrobić np. jarzynkę.
2. Przygotuj farsz: bułki namocz w bulionie. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki obierz, grubo zetrzyj. Tymianek posiekaj. Ryż połącz z orzechami, jajkami, odciśniętą bułką, marchewkami, cebulą i tymiankiem. Wyrób. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Na liściach ułóż farsz. Zwiń.
3. W brytfance rozgrzej masło, włóż gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem, duś 45 min. Gołąbki ułóż na półmisku. Udekoruj koperkiem i śmietaną.