Gołąbki nie do poznania

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

W kapuście pekińskiej z jabłkami i serem pleśniowym

Składniki

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 4 jabłka
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 40 dag sera pleśniowego, np. gorgonzola
  • 1 szkl. orzechów laskowych
  • sól
  • biały pieprz
  • suszony tymianek
  • olej z orzechów arachidowych (ew. olej rzepakowy) do skropienia gołąbków
10 sztuk

Sposób przygotowania

Gołąbki z pęczakiem
Gołąbki z pęczakiem123RF/PICSEL

Rulony z pęczakiem

Składniki

  • 1 włoska kapusta
  • 1 zielona papryka
  • 2 szkl. pęczaku albo kaszy bulgur
  • 18 pomidorków
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szkl. bulionu
  • pieprz
  • sól
  • po 1 łyżeczce suszonego majeranku oraz lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
12 sztuk

Sposób przygotowania

Sznycle z kapusty
Sznycle z kapusty123RF/PICSEL

Bez zawijania, z wieprzowiną

Składniki

  • 70 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka)
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1/2 szkl. suchego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Gołąbki z czerwonej kapusty
Gołąbki z czerwonej kapusty123RF/PICSEL

Pakieciki z ryżem

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 2 czerstwe bułeczki
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek tymianku
  • 3 szkl. ugotowanego ryżu
  • 30 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • koperek i śmietana do dekoracji
10 sztuk

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?