Składniki: - 1 główka kapusty włoskiej, - 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 jajko, - 2 cebule, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - 0,5 kg pomidorów, - 2 łyżki masła Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę liści zdjąć ostrożnie, aby się nie poprzerywały i sparzyć je we wrzątku, po schłodzeniu ściąć grubą, środkową żyłkę. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, wyciśniętą bułkę, jajko, doprawić pieprzem i dokładnie wyrobić. Mięso nakładać na liście i ciasno zwijać. Na dno garnka ułożyć pozostałe liście (aby gołąbki nie przywarły do dna) i układać na nich ciasno gołąbki. Zalać wodą do przykrycia ostatniej warstwy i gotować pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie posiekać cebulę, pomidory pokroić kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pomidory i po chwili smażenia doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki. Pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego i ułożyć na nich podgotowane gołąbki. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 min. Podawać. Czas przygotowania: 1 h 30 min. Przepis na 8 osób.