Gołąbki w pomidorach
Aktualizacja
Takie gołąbki są bardzo delikatne. Znakomicie sprawdzą się jako danie dla dziecka, które ukończyło pierwszy rok. Polecamy także osobom, które są na diecie.
Składniki:
- 2 liście białej kapusty
- 100 g chudej wieprzowiny
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól
- 1/2 cebuli
- jajko
- 2 łyżeczki masła
- łyżeczka mąki
Przygotowanie:
1. Liście kapusty dokładnie umyj i obgotuj w gorącej wodzie. 2. Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż na maśle na złoty kolor. 3. Mięso umyj i zmiel. Wymieszaj z cebulą, jajkiem i solą. 4. Na liściach kapusty układaj farsz mięsny i formuj gołąbki. Włóż je do rondelka z gorącą wodą. Dodaj resztę masła, obrane ze skórki, pokrojone pomidory i gotuj przez ok. 30 min. Pod koniec wlej przecier pomidorowy zmieszany z mąką. 5. Gołąbki posyp koperkiem i podaj z ziemniakami