Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Ciekawą propozycją jest przygotowanie gołąbków warstwowych. Przepis na uproszczoną wersję gołąbków tradycyjnych zdradziła Ewa Wachowicz, znana restauratorka i prowadząca program kulinarny "Ewa Gotuje".

Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy Wachowicz
Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy WachowiczEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Przepis na gołąbki z mięsem mielonym od Ewy Wachowicz

Gołąbki warstwowe - składniki

  • 1 główka kapusty białej

Składniki do przełożenia:

  • 1 szklanka ryżu
  • 300 g sera żółtego

Składniki na farsz:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 125 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • papryka słodka

Co można zrobić z mięsa milononego? Polecamy również przepisy:

Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy Wachowicz
Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Gołąbki warstwowe - przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso. Podlać winem, przyprawić solą, poddusić, następnie odparować. 
  2. Marchewkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć na patelni na maśle. Dodać pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony czosnek. 
  3. Po chwili dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. 
  4. Przyprawić roztartą w dłoniach bazylią oraz oregano. 
  5. Wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na kilkanaście minut.
  6. Po tym czasie zmiksować i przełożyć na patelnię z mięsem. Wymieszać. 
  7. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.
  8. Kapustę sparzyć w gorącej wodzie, kolejno oderwać liście. Wystudzić. Odciąć zgrubiałe nerwy. 
  9. Szklankę ryżu ugotować w osolonym wrzątku. 
  10. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  11. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty. Nałożyć trzecią część ryżu. Posypać serem. Wyłożyć farsz mięsny. Rozsmarować. Przykryć liśćmi kapusty, nałożyć ryż, posypać serem, wyłożyć i rozsmarować mięso. Zrobić ostatnią warstwę, lecz nieco inaczej - najpierw liście kapusty i ryż, następnie farsz mięsny. Wyrównać i obficie posypać serem. 
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.
Duszona kapusta - szybki przepisInteria Kulinaria

*** 
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNIZnajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas