Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone
Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Ciekawą propozycją jest przygotowanie gołąbków warstwowych. Przepis na uproszczoną wersję gołąbków tradycyjnych zdradziła Ewa Wachowicz, znana restauratorka i prowadząca program kulinarny "Ewa Gotuje".
Przepis na gołąbki z mięsem mielonym od Ewy Wachowicz
Gołąbki warstwowe - składniki
- 1 główka kapusty białej
Składniki do przełożenia:
- 1 szklanka ryżu
- 300 g sera żółtego
Składniki na farsz:
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 125 ml wytrawnego wina czerwonego
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 pomidorów
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz
- papryka słodka
Co można zrobić z mięsa milononego? Polecamy również przepisy:
Gołąbki warstwowe - przygotowanie
- Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso. Podlać winem, przyprawić solą, poddusić, następnie odparować.
- Marchewkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć na patelni na maśle. Dodać pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony czosnek.
- Po chwili dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
- Przyprawić roztartą w dłoniach bazylią oraz oregano.
- Wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na kilkanaście minut.
- Po tym czasie zmiksować i przełożyć na patelnię z mięsem. Wymieszać.
- Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.
- Kapustę sparzyć w gorącej wodzie, kolejno oderwać liście. Wystudzić. Odciąć zgrubiałe nerwy.
- Szklankę ryżu ugotować w osolonym wrzątku.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty. Nałożyć trzecią część ryżu. Posypać serem. Wyłożyć farsz mięsny. Rozsmarować. Przykryć liśćmi kapusty, nałożyć ryż, posypać serem, wyłożyć i rozsmarować mięso. Zrobić ostatnią warstwę, lecz nieco inaczej - najpierw liście kapusty i ryż, następnie farsz mięsny. Wyrównać i obficie posypać serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.
***
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.