Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
155
Udostępnij
Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy Wachowicz
Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy WachowiczEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Gołąbki warstwowe - składniki

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 szklanka ryżu
  • 300 g sera żółtego
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 125 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • papryka słodka
Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy Wachowicz
Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Gołąbki warstwowe - przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso. Podlać winem, przyprawić solą, poddusić, następnie odparować. 
  2. Marchewkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć na patelni na maśle. Dodać pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony czosnek. 
  3. Po chwili dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. 
  4. Przyprawić roztartą w dłoniach bazylią oraz oregano. 
  5. Wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na kilkanaście minut.
  6. Po tym czasie zmiksować i przełożyć na patelnię z mięsem. Wymieszać. 
  7. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.
  8. Kapustę sparzyć w gorącej wodzie, kolejno oderwać liście. Wystudzić. Odciąć zgrubiałe nerwy. 
  9. Szklankę ryżu ugotować w osolonym wrzątku. 
  10. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  11. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty. Nałożyć trzecią część ryżu. Posypać serem. Wyłożyć farsz mięsny. Rozsmarować. Przykryć liśćmi kapusty, nałożyć ryż, posypać serem, wyłożyć i rozsmarować mięso. Zrobić ostatnią warstwę, lecz nieco inaczej - najpierw liście kapusty i ryż, następnie farsz mięsny. Wyrównać i obficie posypać serem. 
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Duszona kapusta - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria
      zdjęcie
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      93
      Super
      relevant
      32
      Hahaha
      haha
      7
      Szok
      shock
      13
      Smutny
      sad
      6
      Zły
      angry
      4
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      155
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na