Gołąbki z kolorowym nadzieniem

Gołąbki nie muszą smakować ciągle tak samo. Wypróbuj nasz nowy przepis i zaskocz domowników kolorowym nadzieniem. Smacznego!

Takie gołąbki wystarczy polać sosem, jaki lubisz. Smakują wyjątkowo!
Takie gołąbki wystarczy polać sosem, jaki lubisz. Smakują wyjątkowo! 123RF/PICSEL

Składniki:

  • kapusta biała
  • 2 opakowania brązowego ryżu
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • 1 ugotowana marchewka
  • kawałek ugotowanego selera
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1 ugotowana pietruszka
  • ½ kalarepki
  • 6 pieczarek
  • cebula
  • 2 jajka
  • przyprawa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • koperek
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapustę zamoczyć w bardzo gorącej wodzie, aby liście łatwiej oddzielić. Ryż ugotować w mieszance wody z mlekiem z dodatkiem soli, następnie ostudzić. Cebulę obrać i podsmażyć z papryką, pokrojoną kalarepką, pokrojonym pomidorem, czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami.

Ugotowane warzywa pokroić, dodać zieleninę. Wymieszać ryż z usmażonymi jarzynami oraz z ugotowanymi, dodać jajka, doprawić do smaku. Zawijać farsz w liście kapusty, gołąbki układać w żaroodpornym naczyniu, dodać przyprawę warzywną i ½ szklanki wody, piec w bardzo gorącym piekarniku. Podawać z dowolnym sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas