Gołąbki z kolorowym nadzieniem
Gołąbki nie muszą smakować ciągle tak samo. Wypróbuj nasz nowy przepis i zaskocz domowników kolorowym nadzieniem. Smacznego!
Składniki:
- kapusta biała
- 2 opakowania brązowego ryżu
- szklanka wody
- szklanka mleka
- 1 ugotowana marchewka
- kawałek ugotowanego selera
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 1 ugotowana pietruszka
- ½ kalarepki
- 6 pieczarek
- cebula
- 2 jajka
- przyprawa warzywna
- sól
- pieprz
- czosnek
- koperek
- olej
Sposób przygotowania:
Kapustę zamoczyć w bardzo gorącej wodzie, aby liście łatwiej oddzielić. Ryż ugotować w mieszance wody z mlekiem z dodatkiem soli, następnie ostudzić. Cebulę obrać i podsmażyć z papryką, pokrojoną kalarepką, pokrojonym pomidorem, czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami.
Ugotowane warzywa pokroić, dodać zieleninę. Wymieszać ryż z usmażonymi jarzynami oraz z ugotowanymi, dodać jajka, doprawić do smaku. Zawijać farsz w liście kapusty, gołąbki układać w żaroodpornym naczyniu, dodać przyprawę warzywną i ½ szklanki wody, piec w bardzo gorącym piekarniku. Podawać z dowolnym sosem.