Reklama

Reklama

Gołąbki z mięsem i ryżem

Tradycyjne danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 szklanki ryżu
  • 500 g dowolnego mięsa mielonego
  • 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wyciąć nożem głąb z kapusty, wycinając stożek.

Reklama

Do głębokiego naczynia nalać wodę i zagotować. Blanszować porcjami pojedyncze liście tak długo, aż zrobią się szkliste i zmiękną. Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia.

Następnie odwrócić kapustę i gotować dalej kilka minut, aż widelcem będzie można oddzielać zewnętrzne liście. Te oddzielone nie wyciągać od razu - jeszcze chwilę gotować aż będą miękkie. Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia. 

Ryż ugotować w 1 litrze osolonej wody (nie w woreczkach). Pod koniec gotowania, gdy wchłonie całą wodę, dodać do ryżu surowe mięso mielone i całość gotować na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.

Odciąć zgrubienia z liście i nakładać na nie ryż z mięsem. Złożyć noki liścia do środka i zawijać w rulony. 

Dno garnka pokryć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi. Gołąbki ułożyć blisko obok siebie w garnku, złączeniem do dołu i podlać gorącym bulionem. Przykryć pokrywką i gotować na średniej mocy palnika ok. 50-60 minut, aż kapusta będzie miękka. 

Podawać z sosem pomidorowym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje