Gołąbki z mięsem i ryżem
Tradycyjne danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie.
Sposób przygotowania
Wyciąć nożem głąb z kapusty, wycinając stożek.
Do głębokiego naczynia nalać wodę i zagotować. Blanszować porcjami pojedyncze liście tak długo, aż zrobią się szkliste i zmiękną. Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie odwrócić kapustę i gotować dalej kilka minut, aż widelcem będzie można oddzielać zewnętrzne liście. Te oddzielone nie wyciągać od razu - jeszcze chwilę gotować aż będą miękkie. Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia.
Ryż ugotować w 1 litrze osolonej wody (nie w woreczkach). Pod koniec gotowania, gdy wchłonie całą wodę, dodać do ryżu surowe mięso mielone i całość gotować na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
Odciąć zgrubienia z liście i nakładać na nie ryż z mięsem. Złożyć noki liścia do środka i zawijać w rulony.
Dno garnka pokryć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi. Gołąbki ułożyć blisko obok siebie w garnku, złączeniem do dołu i podlać gorącym bulionem. Przykryć pokrywką i gotować na średniej mocy palnika ok. 50-60 minut, aż kapusta będzie miękka.
Podawać z sosem pomidorowym.