Reklama

Reklama

Gołąbki z młodą kapustą

Smaczne i delikatne. Idealne, gdy nie masz pomysłu na obiad.

Farszynki z tymiankowym kaszotto

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej, bulgur lub gryczanej niepalonej
  • 1 pęczek młodych marchewek
  • 8 gałązek tymianku
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • po 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru i kurkumy

Sposób przygotowania

1. Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do dużej ilości posolonego wrzątku, gotuj 2 minuty. Wyjmij i oddziel 10 ładnych liści. Zetnij z nich zgrubiałe żyłki. Bulion zagotuj, wymieszaj z koncentratem. 

2. Marchewki oskrob, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebule obierz, posiekaj. Tymianek opłucz, poodrywaj listki od gałązek. Czosnek przeciśnij przez prasę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. 

3. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Odłóż 1/2 marchewki, resztę dodaj do cebuli. Smaż 5 minut, przypraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Dołóż kaszę, podlej 1/4 szkl. bulionu. Duś 5 minut. Wystudź. 

4. Nadzienie wymieszaj z tymiankiem i rozłóż na liściach kapusty. Zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, posyp odłożoną marchewką. Piecz ok. 40 minut w 180 st. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje