Gołąbki z młodą kapustą

Smaczne i delikatne. Idealne, gdy nie masz pomysłu na obiad.

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Farszynki z tymiankowym kaszotto

Sposób przygotowania

1. Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do dużej ilości posolonego wrzątku, gotuj 2 minuty. Wyjmij i oddziel 10 ładnych liści. Zetnij z nich zgrubiałe żyłki. Bulion zagotuj, wymieszaj z koncentratem. 

2. Marchewki oskrob, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebule obierz, posiekaj. Tymianek opłucz, poodrywaj listki od gałązek. Czosnek przeciśnij przez prasę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. 

3. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Odłóż 1/2 marchewki, resztę dodaj do cebuli. Smaż 5 minut, przypraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Dołóż kaszę, podlej 1/4 szkl. bulionu. Duś 5 minut. Wystudź. 

4. Nadzienie wymieszaj z tymiankiem i rozłóż na liściach kapusty. Zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, posyp odłożoną marchewką. Piecz ok. 40 minut w 180 st. 

Gołąbki gryczane
Gołąbki gryczane123RF/PICSEL

Roladki gryczane

Sposób przygotowania

1. Gołąbki: kaszę przepłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą i wsyp do garnka. Dodaj 1 łyżeczkę oleju i mocno podgrzej. Wlej gorący bulion grzybowy (1 litr). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się miękka. 

2. Grzyby suszone zalej wrzątkiem, mocz 30 minut, ugotuj, osącz, pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż kaszę, jajko, grzyby i pokruszony ser, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

3. Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj 3 minuty. Wyjmij i oddziel 12 dużych liści. Nałóż na nie po porcji farszu, ściśle zwiń. Pozostałe warzywa oczyść, pokrój w plasterki, zeszklij na oliwie. W płaskim garnku do zapiekania rozłóż połowę warzyw. Na nich połóż gołąbki, a na wierzchu resztę warzyw. Podlej resztą bulionu (1 szkl.). Oprósz solą, posyp kolorowym pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Zapiekaj 40 minut w 180 st. Udekoruj natką.  

Gołąbki z imbirem
Gołąbki z imbirem123RF/PICSEL

Imbirowe pakieciki

Sposób przygotowania

1. Z kapusty zdejmij wierzchnie, uszkodzone liście. Następnie obgotuj główkę przez 3 minuty w osolonej wodzie. Delikatnie oddziel z niej 12 listków. Bułkę namocz w mleku. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworkach. Seler oczyść. Odetnij końcówki z listkami (nie wyrzucaj ich). Jedną łodygę posiekaj, drugą pokrój w plasterki. Cebule obierz. Jedną posiekaj, drugą potnij w krążki. Natkę pietruszki opłucz, posiekaj. 

2. Z liści kapusty ostrożnie zetnij grube środkowe żyłki. Bułkę odciśnij. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę i seler, starty imbir, bułkę oraz jajko i natkę pietruszki. Dopraw na pikantnie solą, pieprzem i mielonymi paprykami, dokładnie wymieszaj. 

3. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij pozostałą cebulę i seler. Dodaj marchewki. Smaż kilka minut, przełóż do dużego garnka. Małe porcje mięsnego farszu nałóż na środek każdego liścia kapusty, ciasno zwiń niewielkie gołąbki. Pakieciki zwiąż bawełnianą nitką (ew. też dodatkowo gałązkami szczypiorku), by nie rozpadły się w czasie gotowania. Ułóż je w garnku z warzywami. Zalej bulionem, dołóż odcięte gałązki selera. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś 40 minut. Podawaj jako zupę. 

Gołąbki z wędzonką
Gołąbki z wędzonką123RF/PICSEL

Jaglanki z wędzonką

Sposób przygotowania

1. Kaszę przepłucz na sitku, przesyp do garnka. Dodaj szczyptę soli, wlej 2 szkl. wody. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15 minut. 

2. Cebule, czosnek i pieczarki obierz, posiekaj drobniutko (pieczarki możesz zetrzeć na tarce o dużych otworkach). Wędlinę także potnij w małą kosteczkę. Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki. Smaż, aż odparuje płyn. Dodaj wędlinę, mieszając smaż 3 minuty. Przestudź, odłóż 1/3, resztę dodaj do kaszy. Pomidory osącz z zalewy, posiekaj. Natkę opłucz, również posiekaj. Odłóż 2 łyżki, resztę dodaj do kaszy razem z pomidorami. Przypraw, wymieszaj. 

3. Przygotuj kapustę: wytnij głąb, główkę włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, oddziel 8 ładnych listków. Zetnij grube łodygi. Na liściach rozłóż farsz, zwiń gołąbki. Na dnie garnka połóż resztę liści kapusty. Na nich ułóż gołąbki. Wlej bulion. Posyp pozostałą wędliną. Duś 40 minut. Posyp natką.

Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty123RF/PICSEL

Szynkowe rulony

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj bulion. Wsyp ryż, zamieszaj. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Miękkie ziarenka przełóż do salaterki, ostudź. Twarożek przypraw solą i pieprzem. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Koperek opłucz, osusz. Połowę posiekaj i dodaj do zimnego ryżu razem z twarożkiem. Dobrze wymieszaj. 

2. Kapustę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj 3 minuty, wyjmij. Z główki oddziel 8 ładnych dużych liści. Ostrym nożem zetnij zgrubiałe żyłki. Na każdym liściu połóż plasterek szynki i porcję ryżu. Zwiń dość ciasno gołąbki, ułóż je w naczyniu do zapiekania. Podlej 1 szkl. posolonego wrzątku. Posyp kuleczkami ziela angielskiego. Piecz 40 minut w 180 st. 

3. Cebule obierz, posiekaj. Zrumień na oleju. Dodaj masło. Gdy się stopi, dosyp mąkę. Mieszając, zasmaż, nie rumieniąc. Nie przerywając mieszania, cieniutkim strumieniem wlej mleko. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą, pieprzem, papryką i sokiem cytrynowym. Upieczone gołąbki udekoruj pozostałym koperkiem, podaj z sosem cebulowym. 

Gołąbki z młodej kapustyTV Interia
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas