Gołąbki z pęczaku i grzybów

Niezawodny przepis na gołąbki

Składniki:

  • 2 męskie garście suszonych grzybów
  • 2 szklanki pęczaku
  • główka kapusty (biała lub włoska)
  • 2 cebule
  • trochę masła
  • 2 jajka
  • pieprz, sól

Reklama

Przygotowanie:

Ugotuj w lekko osolonych 2 l wody grzyby, które moczyły się przez całą noc. Następnie odcedź, ale wywar zachowaj. Zalej pęczak 5 szklankami wywaru z grzybów i gotuj do miękkości na malutkim ogniu.

Usuń głąb z kapusty i włóż go do wielkiego gara pełnego wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 10 minut. Następnie oddziel od siebie liście kapusty np. za pomocą dwóch drewnianych łyżek, odrywając liść po liściu. Z liści odetnij twarde zgrubienia.

Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. Następnie pokrój grzyby. Do przestudzonego pęczaku (aby jajko się nie ścięło) dodaj cebulę, grzyby, jajka. Dopraw dobrze solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Napełnij każdy liść farszem i zwiń ciasno.

Na dno szerokiego rondla włóż zewnętrzne, zniszczone liście kapusty i ułóż na nich gołąbki. Zalej je resztą grzybowego wywaru.

Gołąbki powinny być przykryte w 3/4. Jeśli trzeba, dolewaj wody, pilnując, by wywar był słony.

Przykryj rondel i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Możesz też postawić na małym ogniu. Całość duś godzinę.

Dowiedz się więcej na temat: gołąbki | Pęczak

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje