Gołąbki z pęczaku i grzybów
Niezawodny przepis na gołąbki
Składniki:
- 2 męskie garście suszonych grzybów
- 2 szklanki pęczaku
- główka kapusty (biała lub włoska)
- 2 cebule
- trochę masła
- 2 jajka
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Ugotuj w lekko osolonych 2 l wody grzyby, które moczyły się przez całą noc. Następnie odcedź, ale wywar zachowaj. Zalej pęczak 5 szklankami wywaru z grzybów i gotuj do miękkości na malutkim ogniu.
Usuń głąb z kapusty i włóż go do wielkiego gara pełnego wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 10 minut. Następnie oddziel od siebie liście kapusty np. za pomocą dwóch drewnianych łyżek, odrywając liść po liściu. Z liści odetnij twarde zgrubienia.
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. Następnie pokrój grzyby. Do przestudzonego pęczaku (aby jajko się nie ścięło) dodaj cebulę, grzyby, jajka. Dopraw dobrze solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Napełnij każdy liść farszem i zwiń ciasno.
Na dno szerokiego rondla włóż zewnętrzne, zniszczone liście kapusty i ułóż na nich gołąbki. Zalej je resztą grzybowego wywaru.
Gołąbki powinny być przykryte w 3/4. Jeśli trzeba, dolewaj wody, pilnując, by wywar był słony.
Przykryj rondel i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Możesz też postawić na małym ogniu. Całość duś godzinę.