Golonka po brazylijsku

Egzotyczna kompozycja.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • pęczek pietruszki
  • 1 pomarańcza
  • 3 limonki
  • 1 liść laurowy
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 golonka (1,2 kg)
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • 600 g ziemniaków
  • 150 g marchewki
  • 100 g mrożonego groszku
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 zielone cebulki
  • 250 g pomidorów
  • 1-2 jajka
  •  4 gałązki kolendry
  • 200 g majonezu sałatkowego
  • 3-4 łyżki mleka Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, z chili wyciąć pestki. Cebulę, czosnek, 1 chili i połowę pietruszki rozdrobnić za pomocą miksera. Pomarańczę i 1 limonkę wycisnąć. Przygotowane warzywa zmieszać z sokiem, dodać pokruszony liść laurowy i mielone goździki

Na golonce ponacinać skórę i natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić na noc pod przykryciem. Golonkę krótko obsmażyć w brytfannie na oleju i oprószyć solą. Wlać 150 ml wody i wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) na 2,5 godziny. Od czasu do czasu obracać i polewać marynatą. Ewentualnie dolać trochę wody.

Ziemniaki dobrze wyszorować i gotować 20 minut. Marchewki obrać, pokroić w plastry i gotować w niewielkiej ilości wrzątku przez 8 minut. Odcedzić. Groszek wsypać do miski i odstawić, aby odtajał, paprykę i pomidory pokroić w kostkę, zieloną cebulkę na kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki odcedzić i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, wymieszać z z pozostałymi składnikami sałatki. Posiekać pozostałą pietruszkę i chili, oraz jajka. Majonez wymieszać z mlekiem i sokiem z jednej limonki. Dodać zioła, chili i pokrojone jajka. Sos wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki.

30 minut przed końcem pieczenia podnieść temperatur do 200-220 st. C. Golonkę podawać wraz z sałatką na dużym półmisku. Dekorować kawałkami pomarańczy, limonki i kolendrą.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas