Golonka po brazylijsku
Egzotyczna kompozycja.
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- pęczek pietruszki
- 1 pomarańcza
- 3 limonki
- 1 liść laurowy
- szczypta mielonych goździków
- 1 golonka (1,2 kg)
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- 600 g ziemniaków
- 150 g marchewki
- 100 g mrożonego groszku
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 czerwona papryka
- 2 zielone cebulki
- 250 g pomidorów
- 1-2 jajka
- 4 gałązki kolendry
- 200 g majonezu sałatkowego
- 3-4 łyżki mleka Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, z chili wyciąć pestki. Cebulę, czosnek, 1 chili i połowę pietruszki rozdrobnić za pomocą miksera. Pomarańczę i 1 limonkę wycisnąć. Przygotowane warzywa zmieszać z sokiem, dodać pokruszony liść laurowy i mielone goździki
Na golonce ponacinać skórę i natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić na noc pod przykryciem. Golonkę krótko obsmażyć w brytfannie na oleju i oprószyć solą. Wlać 150 ml wody i wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) na 2,5 godziny. Od czasu do czasu obracać i polewać marynatą. Ewentualnie dolać trochę wody.
Ziemniaki dobrze wyszorować i gotować 20 minut. Marchewki obrać, pokroić w plastry i gotować w niewielkiej ilości wrzątku przez 8 minut. Odcedzić. Groszek wsypać do miski i odstawić, aby odtajał, paprykę i pomidory pokroić w kostkę, zieloną cebulkę na kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki odcedzić i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, wymieszać z z pozostałymi składnikami sałatki. Posiekać pozostałą pietruszkę i chili, oraz jajka. Majonez wymieszać z mlekiem i sokiem z jednej limonki. Dodać zioła, chili i pokrojone jajka. Sos wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki.
30 minut przed końcem pieczenia podnieść temperatur do 200-220 st. C. Golonkę podawać wraz z sałatką na dużym półmisku. Dekorować kawałkami pomarańczy, limonki i kolendrą.