Golonka w piwie
Prawdziwe męskie danie!
Golonkę możesz podać z ulubionymi warzywami 123RF/PICSEL
Składniki:
- 4 małe golonki wieprzowe
- 1/2 l piwa
- 6 łyżek płynnego miodu
- majeranek
- 4 ząbki czosnku
- słodka czerwona papryka
- 3 liście laurowe
- 4 owoce ziela angielskiego
- 3 owoce jałowca
- olej
- ziemniaki gotowane
- warzywa do dekoracji
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Umyj golonkę. Natnij skórkę, natrzyj marynatą z soli, pieprzu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki i miodu. Odstaw na noc. Obsmaż na oleju z każdej strony. Do gęsiarki lub dużego naczynia żaroodpornego przełóż golonki, pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca. Całość zalej piwem.
2. Naczynie przykryj, piecz w 180°C przez 1,5 godziny, odkryj i piecz bez przykrycia pół godziny. Jeśli mięso mocno się przypieka, nakryj. Podawaj na półmisku z ziemniakami i świeżymi warzywami.