Golonka w piwie

Prawdziwe męskie danie!

Golonkę możesz podać z ulubionymi warzywami
Golonkę możesz podać z ulubionymi warzywami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 1/2 l piwa
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • słodka czerwona papryka
  • 3 liście laurowe
  • 4 owoce ziela angielskiego
  • 3 owoce jałowca
  • olej
  • ziemniaki gotowane
  • warzywa do dekoracji
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj golonkę. Natnij skórkę, natrzyj marynatą z soli, pieprzu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki i miodu. Odstaw na noc. Obsmaż na oleju z każdej strony. Do gęsiarki lub dużego naczynia żaroodpornego przełóż golonki, pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca. Całość zalej piwem.

2. Naczynie przykryj, piecz w 180°C przez 1,5 godziny, odkryj i piecz bez przykrycia pół godziny. Jeśli mięso mocno się przypieka, nakryj. Podawaj na półmisku z ziemniakami i świeżymi warzywami.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas