Golonka z jabłkami
Dla dwóch osób.

Składniki:
- 2 golonki,
Przygotowanie:
Golonki umyć, opalić (jeśli tego wymagają), osuszyć, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem listka i ziela angielskiego ok. 1 h. Po tym czasie przełożyć golonki do brytfanny wysmarowanej 1 łyżką smalcu, obsypać je majerankiem, podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (golonki przykryć). Dla lepszego smaku można co jakiś czas polewać golonki sosem z brytfanki. Piec w zależności od wielkości golonek od 0,5 do 1 h. W czasie gdy golonki się gotują i pieką, przygotować kapustę z jabłkami. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, jeśli kapusta ma za dużo soku, lekko ją wycisnąć. Na rozgrzanym, pozostałym smalcu zeszklić cebulę, dodać kapustę, ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli, trochę wody i dusić ok.0,5 h, następnie dodać jabłka i dusić jeszcze 5 min. Golonkę podawać na kapuście.