Gotowania solanki do ogórków nauczyła mnie babcia. Od lat trzyma się stałych proporcji

Prosta solanka i kilka przypraw dodadzą ogórkom kiszonym nowy wymiar smaku
Prosta solanka i kilka przypraw dodadzą ogórkom kiszonym nowy wymiar smaku123RF/PICSEL

Co się dodaje do ogórków kiszonych?

  • ząbki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • łodygi kopru z baldachami,
  • ziarna gorczycy,
  • ziarna czarnego pieprzu,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • liście czarnej porzeczki,
  • liście wiśni,
  • liście dębu,
  • mieloną gałkę muszkatołową,
  • plasterki papryczki chilli.

Jak zrobić zalewę na ogórki kiszone?

Z połączenia wody i soli powstaje solanka, czyli zalewa do ogórków kiszonych
Z połączenia wody i soli powstaje solanka, czyli zalewa do ogórków kiszonych123RF/PICSEL

Po jakim czasie można jeść ogórki kiszone?

Tradycyjny przepis na ogórki w occieInteria KulinariaInteria Kulinaria