Kładę dwa plasterki na wierzchu i zakręcam. Trik na smakowicie chrupiące ogórki kiszone

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Słoiki lub beczki wypełnione ogórkami kiszonymi to częsty widok zarówno w wielkich marketach, jak i małych sklepach spożywczych. Kupne przetwory nie mają jednak podejścia do tych zrobionych w domu. Początkującym może wydawać się, że proces kiszenia jest ponad ich siły. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad, by uzyskać smakowity efekt. Poniżej zdradzamy tajemniczy składnik, który zapewni ogórkom wybitną chrupkość.

Jak przygotować idealnie ukiszone ogórki?
Jak przygotować idealnie ukiszone ogórki?123RF/PICSEL

Czym doprawić ogórki kiszone?

Najważniejszą przyprawą podczas kiszenia ogórków jest dobrej jakości sól gruboziarnista. To właśnie ona stanowi podstawę zalewy, tzw. solanki. Optymalna proporcja zakłada wykorzystanie jednej łyżki stołowej soli na jeden litr wody. Doświadczone panie domu, które co roku uzupełniają spiżarnie domowymi ogórkami kiszonymi, zaznaczają, by nie przesadzić z ilością soli, a także nie dać jej zbyt mało.

Nieodpowiednie użycie przyprawy wpłynie nie tylko na smak, ale także sam proces kiszenia. Sama sól nie wystarczy, by nadać ogórkom kiszonym wyjątkowego posmaku. Wymarzony efekt uzyskamy wyłącznie po odpowiednim skomponowaniu kilku innych dodatków. Jakie przyprawy są niezbędne w domowych ogórkach kiszonych? Najczęściej wymienia się:

  • gorczycę,
  • pieprz w ziarnach,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • ząbki czosnku,
  • łodygi i baldachy kopru,
  • korzenie chrzanu,
  • liście malin,
  • liście dębu,
  • liście wiśni.

Nietypowy składnik w ogórkach kiszonych

Ciekawym dodatkiem od ogórków kiszonych okazuje się estragon. Przyprawa skutecznie zabezpiecza ogórki przed nabraniem zbyt miękkiej konsystencji. Nie wszyscy są jednak zwolennikami jego specyficznego posmaku i aromatu. Taki sam efekt uzyskamy dodając do kiszenia popularny owoc, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie porannej herbaty lub lemoniady w sezonie letnim.

Dodatek cytryny do ogórków kiszonych zapewni im jędrność
Dodatek cytryny do ogórków kiszonych zapewni im jędrność123RF/PICSEL

W domowych recepturach na ogórki kiszone ważną rolę odgrywają plasterki cytryny. Wystarczy, że po ułożeniu ogórków i zalaniu ich zalewą ułożymy na wierzchu jeden lub dwa kawałki owocu. Wprawdzie na testowanie trzeba będzie trochę poczekać, jednak możemy mieć pewność, że ogórki wyjdą twarde, pięknie pachnące oraz o obłędnym smaku. Zanim umieścimy cytrynę w słoikach, pamiętajmy o dokładnym jej wyparzeniu i wyszorowaniu. Tylko w ten sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń oraz środków chemicznych.

Ogórki kiszone z cytryną - babciny przepis

Jędrne i chrupiące ogórki kiszone to prawdziwy przysmak, którym możemy zajadać się samodzielnie lub dodać do śniadań i potraw obiadowych. Ukiszone z plasterkami nie tylko zyskują niebanalny smak, ale dodatkowo zachowują zwartą konsystencję. Pozostałe po jedzeniu plasterki cytryn z zalewy możemy wykorzystać do przygotowania duszonych mięs, pieczeni czy potraw jednogarnkowych.

Składniki na ogórki kiszone z cytryną

  • 2 kg świeżych ogórków
  • 8 łyżek gruboziarnistej soli
  • 7-8 ząbków czosnku
  • 8 łyżeczek cukru
  • 8 plasterków cytryny
  • 8 łyżeczek octu
  • 8 ziaren gorczycy
  • kilka baldachów kopru

Przygotowanie ogórków kiszonych z cytryną

  1. Zaczynamy od dokładnego wyszorowania ogórków, a następnie odcinamy końcówki z obu stron. Na tym etapie możemy także wykonać kilka niewielkich nacięć nożem.
  2. Cztery słoiki myjemy, wyparzamy i dokładnie osuszamy - w ich wnętrzu nie powinno być wilgoci. Do każdego wrzucamy po dwa ząbki czosnku, dwa ziarna gorczycy, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki soli oraz dwie łyżeczki octu.
  3. W środku ciasno układamy przygotowane ogórki, zalewamy gorącą i przegotowaną wodą, a na wierzchu układamy po dwa plasterki cytryny oraz baldach kopru.
  4. Zakręcamy słoiki czystymi i wyparzonymi zakrętkami, a następnie odwracamy je do góry dnem. Pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystudzenia.
  5. Tak przygotowane ogórki potrzebują ok. 3 tygodni fermentacji w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, by nie otwierać słoików do momentu zakończenia tego procesu.
  6. Gotowe ogórki kiszone z cytryną najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. W takich warunkach, bez otwierania, przetrwają nawet przez pięć miesięcy.
  7. Po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi schowajmy je do lodówki, by zastopować proces fermentacji. Smacznego!
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas