Reklama

Gotuj w chłodne wieczory!

Jesienno-zimowa aura mało kogo zachęca do wychodzenia z domu. Wolimy spędzać czas pod kocem, pijąc gorącą herbatę i oglądając ulubione seriale. Jak przetrwać do wiosny?

Najlepiej w dobrej kondycji i w pełnym zdrowiu! Jak to zrobić? Zdecydowanie dbając o zbilansowaną i pełnowartościową dietę. To co jemy jest niezwykle ważne. Z wysokiej jakości pożywienia czerpiemy bowiem siłę, witalność i dobre samopoczucie. Lokalne, sezonowe warzywa dostarczają nam niezliczonej ilości cennych witamin i minerałów, a te z kolei pomagają przetrwać nieprzyjemne mrozy w dobrym zdrowiu. 

Przedstawiamy proste przepisy na smaczne, rozgrzewające kolacje. 

Aromatyczny gulasz z soczewicą

Składniki

  • 500 g mięsa z szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 3 małe marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki i curry

Sposób przygotowania

1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju w średniej wielkości garnku (np. Smile). Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Reklama

2. Cukinię pokroić w półplasterki, marchewki w plasterki, paprykę w większą kostkę. Dodać do mięsa, przesmażyć.

3. Dodać soczewicę i zalać 3 szklankami wody. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 60 minut (w przypadku szybkowaru ok. 20 minut).

4. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. 

 5. Podawać z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ziemniakami, grzankami, czy pyzami (gotowanymi np. w garnku Smile). Smacznego!


Jesienna kasza pęczak z dynią

Składniki

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 2 garści jarmużu
  • 300 g pieczonej dyni
  • uprażone pestki dyni
  • 40 g sera feta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Bulgur wrzucamy do garnka (np. Smile) o grubym dnie, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1,5 szklanki wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc kuchenki do minimum i gotujemy aż woda się wchłonie, czyli około 15 minut. Kuchenkę wyłączamy i czekamy, aż kasza dojdzie.

2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy na patelni na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojony jarmuż i smażymy, aż listki zmiękną.

3. W międzyczasie bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy je delikatnie olejem, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej (np. marki Smile) z obydwu stron. Gdy bakłażan będzie już prawie gotowy układamy obok niego upieczona dynię i grillujemy przez chwilę z każdej strony.

4. Dynię kroimy  w grubą kostkę. Kaszę mieszamy z dynią, cebulą i jarmużem. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Na talerzu układamy plastry bakłażana na nich wymieszaną z warzywami kaszę, pokruszoną fetę i uprażone pestki dyni. Smacznego!


INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy