Gotuj w chłodne wieczory!
Jesienno-zimowa aura mało kogo zachęca do wychodzenia z domu. Wolimy spędzać czas pod kocem, pijąc gorącą herbatę i oglądając ulubione seriale. Jak przetrwać do wiosny?
Najlepiej w dobrej kondycji i w pełnym zdrowiu! Jak to zrobić? Zdecydowanie dbając o zbilansowaną i pełnowartościową dietę. To co jemy jest niezwykle ważne. Z wysokiej jakości pożywienia czerpiemy bowiem siłę, witalność i dobre samopoczucie. Lokalne, sezonowe warzywa dostarczają nam niezliczonej ilości cennych witamin i minerałów, a te z kolei pomagają przetrwać nieprzyjemne mrozy w dobrym zdrowiu.
Przedstawiamy proste przepisy na smaczne, rozgrzewające kolacje.
Aromatyczny gulasz z soczewicą
Sposób przygotowania
1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju w średniej wielkości garnku (np. Smile). Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Cukinię pokroić w półplasterki, marchewki w plasterki, paprykę w większą kostkę. Dodać do mięsa, przesmażyć.
3. Dodać soczewicę i zalać 3 szklankami wody. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 60 minut (w przypadku szybkowaru ok. 20 minut).
4. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ziemniakami, grzankami, czy pyzami (gotowanymi np. w garnku Smile). Smacznego!
Jesienna kasza pęczak z dynią
Sposób przygotowania
1. Bulgur wrzucamy do garnka (np. Smile) o grubym dnie, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1,5 szklanki wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc kuchenki do minimum i gotujemy aż woda się wchłonie, czyli około 15 minut. Kuchenkę wyłączamy i czekamy, aż kasza dojdzie.
2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy na patelni na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojony jarmuż i smażymy, aż listki zmiękną.
3. W międzyczasie bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy je delikatnie olejem, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej (np. marki Smile) z obydwu stron. Gdy bakłażan będzie już prawie gotowy układamy obok niego upieczona dynię i grillujemy przez chwilę z każdej strony.
4. Dynię kroimy w grubą kostkę. Kaszę mieszamy z dynią, cebulą i jarmużem. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Na talerzu układamy plastry bakłażana na nich wymieszaną z warzywami kaszę, pokruszoną fetę i uprażone pestki dyni. Smacznego!