Gotuj w chłodne wieczory!

Jesienno-zimowa aura mało kogo zachęca do wychodzenia z domu. Wolimy spędzać czas pod kocem, pijąc gorącą herbatę i oglądając ulubione seriale. Jak przetrwać do wiosny?

Gulasz z soczewicą
Gulasz z soczewicąmateriały prasowe

Najlepiej w dobrej kondycji i w pełnym zdrowiu! Jak to zrobić? Zdecydowanie dbając o zbilansowaną i pełnowartościową dietę. To co jemy jest niezwykle ważne. Z wysokiej jakości pożywienia czerpiemy bowiem siłę, witalność i dobre samopoczucie. Lokalne, sezonowe warzywa dostarczają nam niezliczonej ilości cennych witamin i minerałów, a te z kolei pomagają przetrwać nieprzyjemne mrozy w dobrym zdrowiu.

Przedstawiamy proste przepisy na smaczne, rozgrzewające kolacje. 

Aromatyczny gulasz z soczewicą

Sposób przygotowania

1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju w średniej wielkości garnku (np. Smile). Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Cukinię pokroić w półplasterki, marchewki w plasterki, paprykę w większą kostkę. Dodać do mięsa, przesmażyć.

3. Dodać soczewicę i zalać 3 szklankami wody. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 60 minut (w przypadku szybkowaru ok. 20 minut).

4. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. 

 5. Podawać z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ziemniakami, grzankami, czy pyzami (gotowanymi np. w garnku Smile). Smacznego!

Kacza pęczak z dynią
Kacza pęczak z dyniąmateriały prasowe

Jesienna kasza pęczak z dynią

Sposób przygotowania

1. Bulgur wrzucamy do garnka (np. Smile) o grubym dnie, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1,5 szklanki wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc kuchenki do minimum i gotujemy aż woda się wchłonie, czyli około 15 minut. Kuchenkę wyłączamy i czekamy, aż kasza dojdzie.

2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy na patelni na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojony jarmuż i smażymy, aż listki zmiękną.

3. W międzyczasie bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy je delikatnie olejem, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej (np. marki Smile) z obydwu stron. Gdy bakłażan będzie już prawie gotowy układamy obok niego upieczona dynię i grillujemy przez chwilę z każdej strony.

4. Dynię kroimy  w grubą kostkę. Kaszę mieszamy z dynią, cebulą i jarmużem. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Na talerzu układamy plastry bakłażana na nich wymieszaną z warzywami kaszę, pokruszoną fetę i uprażone pestki dyni. Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas