Reklama

Granola Luke’a Skywalkera

Twoje dziecko nie chce jeść śniadań? Zaproponuj mu coś, czemu nie będzie się mógł oprzeć!

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 50 g pestek dyni
  • 30 g rozgniecionych ziaren lnu
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 65 g posiekanych migdałów
  • 65 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Granolę upieczemy w piekarniku w zmniejszonej temperaturze. Zajmie to trochę czasu, ale dobrze zrobi składnikom (i florze jelitowej).

Kaszę gryczaną zalej wodą i mocz przez 30 minut. Nastaw piekarnik na 70 st. C.

Wymieszaj pozostałe składniki, dodaj je do kaszy i całość rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez parę godzin.

W tym czasie kilka razy przemieszaj zawartość blachy.

Wyjmij, kiedy całą kuchnię wypełni zapach cynamonu, a granola będzie sucha.

Przepis pochodzi z książki "Food pharmacy" - poradnika zdrowego żywienia ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego odżywiania flory jelitowej. Autorki: Lina Nertby Aurell i Mia Clase. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: 1 lutego 2017.

Reklama


INTERIA/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy