Granola Luke’a Skywalkera
Twoje dziecko nie chce jeść śniadań? Zaproponuj mu coś, czemu nie będzie się mógł oprzeć!

Składniki
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g pestek dyni
- 30 g rozgniecionych ziaren lnu
- 30 g wiórek kokosowych
- 65 g posiekanych migdałów
- 65 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3 łyżki oleju kokosowego
Granolę upieczemy w piekarniku w zmniejszonej temperaturze. Zajmie to trochę czasu, ale dobrze zrobi składnikom (i florze jelitowej).
Kaszę gryczaną zalej wodą i mocz przez 30 minut. Nastaw piekarnik na 70 st. C.
Wymieszaj pozostałe składniki, dodaj je do kaszy i całość rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez parę godzin.
W tym czasie kilka razy przemieszaj zawartość blachy.
Wyjmij, kiedy całą kuchnię wypełni zapach cynamonu, a granola będzie sucha.
Przepis pochodzi z książki "Food pharmacy" - poradnika zdrowego żywienia ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego odżywiania flory jelitowej. Autorki: Lina Nertby Aurell i Mia Clase. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: 1 lutego 2017.
