Reklama

Reklama

Gratin brokułowy z serem pleśniowym

Eleganckie danie w pół godziny.

Składniki na 4 porcje
500 g różyczek brokuła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 średnie cebule, obrane i pokrojone na ósemki
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli

Reklama

100 g pokrojonego w kostkę roqueforta (ew. innego pleśniowego)
500 ml mleka
40 g masła
40 g mąki
szczypta pieprzu cayenne
odrobina świeżo mielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony pieprz

30 g startego parmezanu, grojera, grana padano lub innego twardego sera
1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie 30 min.
Oliwę rozgrzać na patelni na średnim ogniu, dodać cebule, smażyć 3-4 minuty do lekkiego zbrązowienia. Następnie wlać 3/4 bulionu, dodać sól, przemieszać i przykryć. Zmniejszyć ogień do minimum, dusić przez 10-15 minut.

W rondlu przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło i ciągle mieszając dodawać mąkę i pieprz cayenne, a następnie powoli wlewać mleko (najlepiej ciepłe). Dokładnie mieszać na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 2-3 minut. Dodawać porcjami ser pleśniowy, energicznie mieszając, aż się roztopi, przyprawić gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do garnka z gotującą wodą włożyć sitko, a w nim ułożyć różyczki brokuła. Przykryć i gotować na parze przez 4-6 minut. Brokuły ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, podlać resztą bulionu, dodać cebulę. Polać przygotowanym sosem, a wierzch posypać parmezanem (lub innym serem) i posiekaną pietruszką. Zapiekać w piekarniku (pod koniec z włączoną opcją "grill"), aż sos nie zacznie bulgotać i na bierze złocistobrązowej barwy.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: brokuły | potrawy wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje