Gratin selerowo-marchewkowy
Z sałatką z roszponki.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg marchewki
- 1,4 kg selera
- 3 plastry gotowanej szynki
- 3 gałązki pietruszki
- 25 g masła lub margaryny
- 25 g mąki
- 125 ml bulionu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 75 g sera Comte
- 150 g g roszponki
- mała główka sałaty
- 5 łyżek octu winnego
- cukier
- 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie:
Marchewki i selery obrać, selery przekroić na pół. Warzywa pokroić na 0,3 cm plastry, blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Układać naprzemiennie i dachówkowato w dużej formie. Posypać pokrojoną w kostkę szynką. W rondelku roztopić tłuszcz, dodać mąkę, smażyć 3-4 minuty. Do zasmażki wlewać stopniowo mleko i bulion, gotować 5 minut. Dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem zalać warzywa, posypać startym serem. Zapiekać w temp 200 st. C przez 25-30 minut (bez przykrycia). Sałatę potargać na mniejsze kawałki, wymieszać z roszponką, zalać z winegretem przygotowanym z oleju i octu, doprawionym solą pieprzem i cukrem. Gratin dekorować posiekaną natką pietruszki i podawać z sałatką.
Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal