Grecki jogurt z orzechami i miodem
Oryginalny deser.
Składniki na 2 porcje:
- 2 płaty żelatyny
- 250 g jogurtu greckiego
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 150 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru
- 30 g migdałów bez skorki
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów włoskich
- listek melisyPrzygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, cukier waniliowy i łyżkę miodu wymieszać. Żelatynę odcisnąć i roztopić w małym rondelku. Do żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu, dobrze wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym jogurtem. Odstawić w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć wmieszać ubitą śmietanę. Odstawić w chłodne miejsce na min. 4 godziny. Cukier skarmelizować na patelni, dodać migdały i orzechy, dobrze wymieszać. Karmel nałożyć na kawałek folii aluminiowej i odstawić, aby zastygł. Karmel posiekać, wymieszać z 3 łyżkami lekko zagrzanego miodu. Gorącą łyżką wycinać mus, nakładać na talerzyki, podawać z karmelem, dekorować melisą.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1970 kJ/471 kcal