Greckie dolma
Smaki prosto z Grecji

Składniki na 6 porcji:
- 7 dużych cebul, - 24 dag ryżu, - 3 różnokolorowe papryki, - 3 małe cukinie, - 6 pomidorów średniej wielkości, - 12 dag masła, - pęczek natki, - 80 dag mięsa mielonego, - mała puszka koncentratu pomidorowego, - słodka mielona papryka, - pieprz,papryka, sól, - 200 ml bulionu
Przygotowanie:
Ugotuj ryż. Obierz 6 cebul, odetnij im wierzchy. Cebule gotuj około 10-15 min w posolonej wodzie. W tym czasie oczyść papryki, pomidory i cukinie. Cukinie rozetnij w poprzek na połówki, warzywa wydrąż. Cebule odcedź, przelej zimną wodą. Wydrąż środki. Posiekaj ostatnią cebulę. Podsmaż na łyżce masła. Wymieszaj z mięsem, posiekaną natką, ryżem, koncentratem pomidorowym oraz solą, pieprzem i papryką do smaku. Napełnij warzywa. Ustaw w dużej formie żaroodpornej. Polej resztą stopionego masła i bulionem. Duś godzinę w temp. 200 st. C. Warzywa podawaj z gęstą kwaśną śmietaną.