Greckie dolma

Smaki prosto z Grecji

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 7 dużych cebul,
- 24 dag ryżu,
- 3 różnokolorowe papryki,
- 3 małe cukinie,
- 6 pomidorów średniej wielkości,
- 12 dag masła,
- pęczek natki,
- 80 dag mięsa mielonego,
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- słodka mielona papryka,
- pieprz,papryka, sól,
- 200 ml bulionu

Przygotowanie:

Ugotuj ryż. Obierz 6 cebul, odetnij im wierzchy. Cebule gotuj około 10-15 min w posolonej wodzie. W tym czasie oczyść papryki, pomidory i cukinie. Cukinie rozetnij w poprzek na połówki, warzywa wydrąż. Cebule odcedź, przelej zimną wodą. Wydrąż środki. Posiekaj ostatnią cebulę. Podsmaż na łyżce masła. Wymieszaj z mięsem, posiekaną natką, ryżem, koncentratem pomidorowym oraz solą, pieprzem i papryką do smaku. Napełnij warzywa. Ustaw w dużej formie żaroodpornej. Polej resztą stopionego masła i bulionem. Duś godzinę w temp. 200 st. C. Warzywa podawaj z gęstą kwaśną śmietaną.

Dowiedz się więcej na temat: warzywa | kuchnia grecka | mięso mielone

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje