Reklama

Reklama

Greckie kofty grilowane

Jeśli masz ochotę na mięsne danie, a chcesz zrobić coś oryginalnego, proponujemy greckie kofty. Są przepyszne!

Składniki

  • 60 dag zmielonej jagnięciny (ew. może być wołowina),
  • 1 mała cebula l 2-3 ząbki czosnku,
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu rzymskiego, mielonej kolendry,
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i mięty,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • sól,
  • 1/2 cytryny.

Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć. Mięso przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi składnikami (łyżkę oliwy zostawić). Można dolać 1 lub 2 łyżki wody, gdyby masa okazała się zbyt ścisła. Patyczki do szaszłyków zalać wodą, zostawić na 30 minut. Po tym czasie oblepić je masą mięsną, przyciskając dość mocno, ale żeby mięso nie spadało.

Szaszłyki posmarować oliwą i układać na patelni grillowej. Piec z każdej strony po 1-2 minuty (mięso nie może być czerwone). Podawać z cytryną. 

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: greckie kofty grilowane

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje