Grejpfrutówka
Mocna nalewka.

Składniki na 5-6 butelek:
- 1 grejpfrut, - 1 mała pomarańcza, - 2 szklanki cukru, - 1/2 laski wanilii, - 1 l spirytusu (95 proc.), - 1 l czystej wódki (45 proc.), - 3 l wody (najlepiej oligoceńskiej)
Przygotowanie:
1. Cytrusy sparzyć wrzątkiem, wyszorować szczoteczką. Cieniutko skroić skórkę, usuwając przy tym białą błonkę. Przełożyć do dużego (5 l) słoja lub gąsiorka. Dodać sok wyciśnięty z grejpfruta. Wanilię rozkroić, czubkiem noża wyskrobać miąższ, dodać do owoców. 2. Cukier rozpuścić w wodzie, zalać cytrusy z wanilią. Wlać spirytus i wódkę, wymieszać. Gąsiorek szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. 3. Przygotowaną grejpfrutówkę przefiltrować przez gazę lub bibułkowy filtr do kawy. Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Nalewka jest gotowa do picia już po upływie tygodnia. Uwaga: goryczka grejpfruta świetnie maskuje alkohol, ale to naprawdę mocna nalewka! Czas przygotowania: 40 minut 1 kieliszek: 180 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!