Grillowanie ze smakiem
Szukacie przepisu na udany sierpniowy weekend? Podpowiadamy co warto upiec na grillu – nie będzie to zwykła kaszanka i kiełbaski!

Kaszanka z warzywami
Składniki
- 3 kaszanki (np. gryczane od JBB Bałdyga)
- Cukinia
- Bakłażan
- Papryka czerwona
- Cebula
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Cukinię i bakłażana umyj oraz pokrój w poprzek w plastry o grubości około 1,5 cm. Lekko posól i odstaw na kilka minut, aż warzywa puszczą sok. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój na części. Kaszankę również pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki grilluj, aż się zarumienią. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dynia pieczona z serem brie
Składniki
- Kiełbasa (np. z karkówką od JBB Bałdyga)
- Ser brie
- Połówka dyni piżmowej
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Dynie obierz ze skórki, pokrój na równe kawałki, polej oliwą i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Kiełbasę oraz ser brie pokrój w plastry równej grubości. Na wykałaczkę kolejno nabij upieczoną dynię, kiełbasę i ser. Grilluj aż się zarumieni.

Grillowana kiełbasa z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki
- Kiełbasa (np. swojska od JBB Bałdyga)
- 100 g sera feta
- Czarne oliwki
- Suszone pomidory
- Świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Oliwki, fetę i suszone pomidory pokrój na drobne kawałki. Wymieszaj składniki ze sobą, dopraw pieprzem. Kiełbasę rozkrój wzdłuż i napełnij farszem. Całość upiecz na grillu.