Groszek i mięta - sposób Jamiego Olivera na upał
Lekka, kremowa i orzeźwiająca zupa z groszku i mięty - takie danie Jamie Oliver proponuje na letnie upały. Nie dość, że jest sycąca i prosta w przygotowaniu, można ją pałaszować bez wyrzutów sumienia.
Latem, mięta znajduje wszelakie zastosowanie - w tym czasie chętnie dodajemy jej listki do wody lub sięgamy po orzeźwiające miętowe lody i sorbety. Można wykorzystać ją również do zup, jak proponuje to Jamie Oliver.
Do przygotowania tego lekkiego dania potrzebujemy: łyżeczkę oliwy z oliwek, posiekany seler naciowy, posiekaną cebulę, czosnek, 780 ml bulionu warzywnego, 400 g świeżego lub mrożonego groszku, pęczek świeżej mięty, sól i pieprz.
Na początek podsmażamy czosnek, cebulę i seler naciowy, następnie dodajemy bulion i groszek. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, aż groszek będzie miękki. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną miętę.
Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję zupy. To danie można wzbogacić prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Doskonale sprawdzi się zarówno na ciepło jak i na zimno, podawane w formie chłodnika.
Ta lekka zupa to również doskonała propozycja dla osób, które dbają o linię. Groszek to bowiem skarbnica witamin i minerałów, jest również niezwykle bogaty w błonnik, co sprzyja kontroli masy ciała. Ten niepozorny strączek jest bogatym źródłem witamin z grupy B, dostarcza również witamin E, C, A, E i K. Dodatkowo dostarczy nam również wapnia, żelaza, potasu, fosforu - co czyni go doskonałym składnikiem diety roślinnej.