Składniki: - 2 twarde gruszki, - 4 łyżki cukru, - szklanka czerwonego octu winnego, - 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy, - 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, - łyżeczka octu balsamicznego ciemnego, - 5 dag ser pleśniowego typu rokpol, - łyżka posiekanych orzechów włoskich,v - kilka gałązek rukoli Przygotowanie: Gruszki obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne. Zgotuj cukier z octem i szklanką wody. Włóż gruszki gotuj 3 min. Pozostaw w wywarze na jeszcze 10 min. Wyjmij Ostudź. Ser pokrusz wymieszaj z orzechami. Napełnij zagłębienia w gruszkach. Gruszki złóż na półmisku ozdabiając rukolą. Miód utrzyj z musztardą, octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzu. Ucierając dolewaj oliwę. Sosem polej gruszki. Udekoruj połówkami orzechów włoskich.