Gruszki marynowane na czerwono

Z dodatkiem czerwonego wina.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 5 kg gruszek,
- 3 szklanki czerwonego octu winnego,
- 2 szklanki czerwonego wina,
- 1/2 kg cukru kryształu,
- 1/2 kg cukru żelującego,
- sok i skórka z 2 cytryn,
- 3 laski wanilii,
- 3 łyżki ziaren białego pieprzu,

Przygotowanie:

Gruszki obrać. Wino z octem wlać do rondla, wsypać cukier kryształ, zagotować. Włożyć owoce, gotować 10 minut na małym ogniu, aż gruszki staną się szkliste. Gruszki wyłożyć na sito. Do wina z octem dolać 1 l wody, dodać skórkę i sok z cytryn. Gotować około 10 minut. Wsypać cukier żelujący. Mieszając, gotować na małym ogniu 5 minut. Owoce ułożyć ciasno w słoikach. Dodać pieprz i wanilię. Zalać gorącą zalewą, tak by przykryła owoce. Dokładnie zakręcić.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas