Gruszki marynowane na czerwono
Z dodatkiem czerwonego wina.

Składniki:
- 5 kg gruszek, - 3 szklanki czerwonego octu winnego, - 2 szklanki czerwonego wina, - 1/2 kg cukru kryształu, - 1/2 kg cukru żelującego, - sok i skórka z 2 cytryn, - 3 laski wanilii, - 3 łyżki ziaren białego pieprzu,
Przygotowanie:
Gruszki obrać. Wino z octem wlać do rondla, wsypać cukier kryształ, zagotować. Włożyć owoce, gotować 10 minut na małym ogniu, aż gruszki staną się szkliste. Gruszki wyłożyć na sito. Do wina z octem dolać 1 l wody, dodać skórkę i sok z cytryn. Gotować około 10 minut. Wsypać cukier żelujący. Mieszając, gotować na małym ogniu 5 minut. Owoce ułożyć ciasno w słoikach. Dodać pieprz i wanilię. Zalać gorącą zalewą, tak by przykryła owoce. Dokładnie zakręcić.