Gruszki na migdałowym posłaniu

Gruszki cienko obierz, od spodu wytnij gniazda nasienne.

Gruszki na migdałowym posłaniu
Gruszki na migdałowym posłaniu123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 3 porcje:

  • 25-30 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 dojrzałe twarde gruszki
  • 200 ml białego wina deserowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu migdałowego (na 500 ml mleka)
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • 3-4 łyżki mielonych migdałów
  • 5 dag cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Gruszki cienko obierz, od spodu wytnij gniazda nasienne. Włóż do garnka. Wlej wino i ok. 100 ml wody. Dodaj miód, anyż, sok z cytryny. Gotuj 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w zalewie. Ciasto rozwiń, zostaw w pokojowej temperaturze, by rozmarzło.

2. Proszek budyniowy rozprowadź w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj ją z likierem oraz mielonymi migdałami.

3. Ciasto równo rozwałkuj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na placku rozsmaruj budyń i ułóż gruszki z zalewy. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 25 minut w 200°C. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj np. gwiazdkami anyżu z zalewy.

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas