Gruszki na migdałowym posłaniu
Gruszki cienko obierz, od spodu wytnij gniazda nasienne.
Składniki na 3 porcje:
- 25-30 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 3 dojrzałe twarde gruszki
- 200 ml białego wina deserowego
- 2 łyżki miodu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 gwiazdki anyżu
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu migdałowego (na 500 ml mleka)
- 3 łyżki likieru migdałowego
- 3-4 łyżki mielonych migdałów
- 5 dag cukru
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Gruszki cienko obierz, od spodu wytnij gniazda nasienne. Włóż do garnka. Wlej wino i ok. 100 ml wody. Dodaj miód, anyż, sok z cytryny. Gotuj 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w zalewie. Ciasto rozwiń, zostaw w pokojowej temperaturze, by rozmarzło.
2. Proszek budyniowy rozprowadź w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj ją z likierem oraz mielonymi migdałami.
3. Ciasto równo rozwałkuj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na placku rozsmaruj budyń i ułóż gruszki z zalewy. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 25 minut w 200°C. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj np. gwiazdkami anyżu z zalewy.