Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego, - 4 słodkie, dojrzałe gruszki, - sok z 1/2 cytryny, - 2 łyżki płatków migdałowych, - 1 żółtko, - szczypta soli Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Gruszki obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Ciasto pokroić na prostokąty, brzegi posmarować rozmąconym ze szczyptą soli i 2 łyżkami zimnej wody żółtkiem. Na dłuższych brzegach położyć wąskie paseczki ciasta. Na środku ułożyć cząstki gruszek i oprószyć je płatkami migdałowymi. Ciasto posmarować żółtkiem, przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstawić do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie upiec ciastka w nagrzanym do 200st. C piekarniku na złoty kolor (ok. 25 min). Czas przygotowania 2 h 15 min.