Węgierska kuchnia to nie tylko gulasz. Te dania cię zaskoczą!

Tradycyjny węgierski gulasz wołowy
Tradycyjny węgierski gulasz wołowy 123RF/PICSEL

Langosz i spółka, czyli smak Węgier w twojej kuchni

Zobacz również:

Co króluje na węgierskim stole? Jednogarnkowe klasyki

Bogracz przygotowywany tradycyjnie w kociołku nad ogniskiem
Bogracz przygotowywany tradycyjnie w kociołku nad ogniskiemTivadarWikimedia Commons

Leczo i paprykarz, który nie ma nic wspólnego z rybą

Coś na ząb przed langoszem

Danie składające się z kawałków ryby zanurzonych w pomidorowej zupie, podane w misce obok drewnianej łyżki i plasterków białego chleba na drewnianej desce.
Halászlé czyli węgierska zupa rybna z karpia - oryginalny sposób na przygotowanie tej jakże znanej w Polsce rybyFomaA123RF/PICSEL

Desery? Węgrzy "umieją" w słodycze!

Na niebieskim talerzu znajdują się naleśniki polane czekoladą, posypane płatkami migdałów i udekorowane listkami mięty.
Naleśniki à la Gundel to znany węgierski deserNata Bene123RF/PICSEL
Elegancko podane ciasto waflowe z warstwami nadzienia czekoladowego, ozdobione śmietanką i karmelem, na drewnianej desce, w otoczeniu kwiatów i orzechów, co tworzy rustykalną atmosferę.
Tort Dobosza to eksplozja smaku - cieniutkie warstwy biszkoptów przekładane kremem czekoladowym, z karmelową polewą123RF/PICSEL

Langosz - przepis na węgierską rozpustę

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • olej do smażenia.
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • kwaśna śmietana 12 procent,
  • tarty żółty ser.
  1. W misce rozpuść drożdże z cukrem i częścią ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować. Dodaj mąkę, sól, resztę mleka i olej. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (można mikserem z hakiem), przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na sześć części, rozciągnij rękami na kształt placków (nie wałkuj!), odstaw na 20 minut do wyrośnięcia i smaż na głębokim oleju z obu stron na złoto.
  3. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym, posmaruj śmietaną wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posyp tartym serem.
  4. Jeżeli chcesz, dorzuć też gulasz, mięso z grilla albo nawet warzywa, lub w wersji na słodko - posmaruj słodką śmietaną, jogurtem greckim lub ubitą kremówką i posyp cukrem pudrem.
Langosz na plastikowej tacy, pokryty serem i śmietaną. W tle widoczny drugi langosz na czerwonym stoliku.
Langosze to węgierski street food, który możesz odtworzyć sama w domu!Michal Fludra/NurPhoto via Getty ImagesGetty Images

Zobacz również:

Faszerowana “gruszka miłości” według Mateusza Gesslerahalo tu polsat