Gruszki w cieście z czekoladą
Przepis na pyszny deser
Składniki:
- 4 gruszki
- op. ciasta francuskiego
- 4 szkl. wody
- 2 szkl. cukru
- szkl. miodu
- 1/2 cytryny
- laska wanilii
- 4 pałeczki cynamonowe
- 8 goździków
- czekolada
Przygotowanie:
Gruszki obierz i wydrąż od spodu gniazda nasienne. Spód gruszek zetnij tak, żeby mogły stać.
W rondlu zmieszaj wodę, cukier i miód. Doprowadź do wrzenia. Gdy cukier roztopi się, dodaj gruszki, ziarna wanilii i laskę wanilii, cytrynę, pałeczki cynamonowe i goździki. Gotuj gruszki na małym ogniu, aż staną się miękkie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Rozłóż ciasto francuskie na stolnicy i pokrój je na pasy o szerokości 1 cm.
Miękkie gruszki wyjmij z rondla i ostudź. Syrop przecedź. Gruszki od dołu do góry owiń pasami ciasta. Następnie ułóż je na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia lub w foremkach do tartaletek. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci.
Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, dodaj do niej tyle syropu, by miała konsystencję sosu. Upieczone gruszki ułóż w miseczkach lub foremkach do tartaletek wypełnionych czekoladowym syropem.