Gruszki w czekoladzie
Gruszki umyj, obierz ze skórki i ustaw w większym naczyniu.
Składniki na 8 porcji:
- 8 gruszek
- 50 ml śmietany 30 proc.
- 7,5 dag czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i ustaw w większym naczyniu. Śmietanę wlej do garnka, podgrzewaj do momentu wrzenia, zestaw z ognia. Czekoladę posiekaj nożem, dodaj do śmietany i odstaw. Po chwili wymieszaj, aby cała czekolada się rozpuściła, i odstaw do wystudzenia.
2. Każdą gruszkę zanurzaj do połowy w czekoladzie i ustawiaj pionowo w naczyniu. Jeśli gruszki są twarde, można je wcześniej obgotować kilka minut na parze lub zanurzyć na kilka sekund w osłodzonym wrzątku.
Czas przygotowania: ok. 20 minut