Gruszki w czekoladzie

Gruszki umyj, obierz ze skórki i ustaw w większym naczyniu.

Składniki na 8 porcji:

  • 8 gruszek
  • 50 ml śmietany 30 proc.
  • 7,5 dag czekolady gorzkiej

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i ustaw w większym naczyniu. Śmietanę wlej do garnka, podgrzewaj do momentu wrzenia, zestaw z ognia. Czekoladę posiekaj nożem, dodaj do śmietany i odstaw. Po chwili wymieszaj, aby cała czekolada się rozpuściła, i odstaw do wystudzenia.

2. Każdą gruszkę zanurzaj do połowy w czekoladzie i ustawiaj pionowo w naczyniu. Jeśli gruszki są twarde, można je wcześniej obgotować kilka minut na parze lub zanurzyć na kilka sekund w osłodzonym wrzątku.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje