Reklama

Reklama

Gruszki w piance

Wystarczy zapiec w piekarniku i gotowe! Ten deser będzie wprost idealny na jesienną porę.

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do formy;

Składniki - nadzienie

  • 1 kg śmietankowego twarogu
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 białka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • po 3 łyżki likieru miętowego i płatków migdałowych
  • 7 dojrzałych gruszek
  • 4 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania

1. Spód: orzechy podpraż na suchej patelni, wrzuć  do bawełnianego woreczka  i potrzyj, by zeszła z nich skórka. Następnie zmiel je drobno (np. w młynku do kawy). Wymieszaj z mąką i solą. Masło posiekaj, dodaj cukier, jajko, żółtko. Wsyp mąkę z orzechami, szybko zagnieć. Tortownicę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wylep ciastem. Przykryj je folią i włóż do lodówki na 60 minut. Piecz na złoto, ok. 20 minut w 180 st. 

2. Nadzienie: gruszki umyj, obierz, posmaruj miodem i schowaj do lodówki. Twaróg zmiksuj z mlekiem i likierem. Białka ubij na pianę, domieszaj do masy. Małymi porcjami wsypuj proszek budyniowy, jak najkrócej energicznie mieszając lub miksując na najniższych obrotach miksera. Kilka łyżek masy wylej na podpieczony spód. Włóż gruszki, ustawiając je pionowo. Nałóż resztę masy tak, by ogonki owoców wystawały. 

3. Piecz 20 minut w 150 st. Posyp tartę płatkami  migdałów. Zmniejsz temperaturę do 120 st. i piecz 30 minut (tartę przykryj folią aluminiową, gdy zacznie mocno się rumienić). Chłodź 5 godzin. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje