Chałwa - słodki hit PRL-u. Zdrowy skarb czy kaloryczna pułapka?

Chałwa – od perskich bazarów po półki sklepów w PRL-u
Chałwa – od perskich bazarów po półki sklepów w PRL-u123RF/PICSEL

Czym właściwie jest chałwa?

Zobacz również:

Chałwa w PRL-u - smak luksusu

Z czego powstaje chałwa?

Duże kawałki chałwy w różnych smakach i kolorach wystawione na ladzie targowej, z tyłu sprzedawca oraz stosy innych orientalnych słodyczy.
Chałwa na targu w Tel Awiwie w IzraeluLev.Tsimbler@gmail.com123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Co kryje w sobie sezam?

    Czy chałwa jest zdrowa?

    Gęsta pasta sezamowa w miseczce, posypana ziarnami sezamu, z łyżką nabierającą porcję pasty.
    Sezam i pasta tahini są bardzo zdrowe i warto je jeść na co dzień, jednak chałwa – przez dużą ilość cukru – powinna pozostać tylko okazjonalnym deserem© Atlas Studio123RF/PICSEL

    Zobacz również:

      Kto powinien uważać na chałwę?

      Jak wybrać dobrą chałwę?

      Różne rodzaje chałwy ustawione na ladzie sklepowej, z przodu kawałki chałwy różanej posypanej suszonymi płatkami kwiatów, w tle inne odmiany z widocznymi etykietami i składnikami.
      Na rynku możemy spotkać wiele odmian chałwyEast News

      Chałwa domowa - czy da się zrobić?

      Zobacz również:

      Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 143: Muniek Staszczyk i Igor KamykINTERIA.PL