Gryczane kaszotto z marchewką
Kasze to nasz narodowy skarb. Nie serwujesz ich domownikom zbyt często? Pora to zmienić! Oto przepisy na proste i zdrowe dania, które wszystkim posmakują.
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, potnij w kostkę. Orzechy posiekaj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj kaszę gryczaną. Smaż ją na dużym płomieniu przez 3 minuty. Potem dołóż orzechy i pieczarki. Zalej winem.
2. Kiedy alkohol wyparuje, wrzuć marchewkę. Wlej połowę bulionu. Zmniejsz płomień i duś ok. 5 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy dolej drugą porcję bulionu. Duś dalej pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec dodaj pozostałe masło (1 łyżka) oraz sól i pieprz. Gotowe kaszotto posyp posiekanym koperkiem.