Gryczane kaszotto z marchewką
Kasze to nasz narodowy skarb. Nie serwujesz ich domownikom zbyt często? Pora to zmienić! Oto przepisy na proste i zdrowe dania, które wszystkim posmakują.

Składniki
- 1 i 1/2 szkl. kaszy gryczanej
- 2 marchewki
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag orzechów włoskich
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1/4 szkl. białego wina
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól
- pieprz
- koperek do posypania
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, potnij w kostkę. Orzechy posiekaj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj kaszę gryczaną. Smaż ją na dużym płomieniu przez 3 minuty. Potem dołóż orzechy i pieczarki. Zalej winem. 2. Kiedy alkohol wyparuje, wrzuć marchewkę. Wlej połowę bulionu. Zmniejsz płomień i duś ok. 5 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy dolej drugą porcję bulionu. Duś dalej pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec dodaj pozostałe masło (1 łyżka) oraz sól i pieprz. Gotowe kaszotto posyp posiekanym koperkiem.