Gryczane kaszotto z marchewką

Kasze to nasz narodowy skarb. Nie serwujesz ich domownikom zbyt często? Pora to zmienić! Oto przepisy na proste i zdrowe dania, które wszystkim posmakują.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. kaszy gryczanej
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/4 szkl. białego wina
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, potnij w kostkę. Orzechy posiekaj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj kaszę gryczaną. Smaż ją na dużym płomieniu przez 3 minuty. Potem dołóż orzechy i pieczarki. Zalej winem. 

2. Kiedy alkohol wyparuje, wrzuć marchewkę. Wlej połowę bulionu. Zmniejsz płomień i duś ok. 5 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy dolej drugą porcję bulionu. Duś dalej pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec dodaj pozostałe masło (1 łyżka) oraz sól i pieprz. Gotowe kaszotto posyp posiekanym koperkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje