Gryczane rurki z ricottą i migdałami
Rurki to jeden z twardszych rodzajów makaronów. Jeżeli do tej pory przyrządzałaś głównie makarony z białej mąki, możesz rurki zastąpić np. muszelkami lub drobnymi kolankami. Wydadzą się bardziej miękkie, a danie będzie delikatniejsze.

Składniki
- 3/4 szklanki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
- puszka (400 g) pokrojonych pomidorów
- garść listków bazylii
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- skórka starta z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy
- opakowanie (375 g) makaronu z mąki gryczanej
- 100 g serka ricotta
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Zmiksuj dokładnie razem: płatki migdałowe (zostaw łyżkę do posypania), pomidory, bazylię (zostaw kilka listków), czosnek i skórkę cytrynową. Na koniec, miksując dalej, wlej cienką strużką oliwę. Przypraw sos solą i pieprzem. 2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka. 3. Przełóż sos do gorącego makaronu i wymieszaj. Posyp rozgniecionym widelcem serkiem ricotta, resztą płatków migdałowych i bazylii. Od razu podawaj.