Grysik z sosem pomarańczowym
Pyszny deser.
Składniki na 2 porcje:
- 2 pomarańcze
- 0,5 l mleka
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 60 g grysiku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- melisa do dekoracji Przygotowanie:
Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. W rondelku zagotować mleko ze startą skórką, 30 g cukru i szczyptą soli. Mieszając wsypać grysik, zagotować i zmniejszyć ogień. Jajka roztrzepać, dodać 2 łyżki kaszy i wymieszać, a następnie połączyć z resztą grysiku. Masę rozdzielić do salaterek i odstawić, aby ostygła. Pomarańcze wycisnąć, sok zagotować z pozostałym cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i, cały czas mieszając, dodać do soku. Zagotować i wylać na gotowy grysik. Dekorować listkami melisy.