Grysik z sosem pomarańczowym

Pyszny deser.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 2 porcje:

  • 2 pomarańcze
  • 0,5 l mleka
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g grysiku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • melisa do dekoracji Przygotowanie:

Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. W rondelku zagotować mleko ze startą skórką, 30 g cukru i szczyptą soli. Mieszając wsypać grysik, zagotować i zmniejszyć ogień. Jajka roztrzepać, dodać 2 łyżki kaszy i wymieszać, a następnie połączyć z resztą grysiku. Masę rozdzielić do salaterek i odstawić, aby ostygła. Pomarańcze wycisnąć, sok zagotować z pozostałym cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i, cały czas mieszając, dodać do soku. Zagotować i wylać na gotowy grysik. Dekorować listkami melisy.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas