Grzanki z pomidorami i wątróbką
Pyszna przekąska
Grzanki z pomidorem123RF/PICSEL
Sposób przygotowania
1. Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej wody, cukrem i odrobiną mąki. Poczekaj, aż zaczną rosnąć. Dodaj mąkę, wodę, jajko, masło, sól. Wyrób gładkie ciasto, włóż do miski, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by urosło. Podziel na 8 części, wykładaj bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj, pozostaw na 45 minut, by urosły, ale nie dłużej. Kajzerki natnij na górze nożem. Piecz 17 minut w temp. 225°C.
2. Wątróbkę opłucz, pokrój na małe kawałki, obtocz w mące. Smaż na gorącym oleju z obu stron. Wyłóż na talerz, posyp solą. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na gorącym oleju. Bułeczki pokrój, kładź na nich plastry pomidorów, wątróbkę, cebulę. Posyp natką.
Bruschetta - przepisInteria Kulinaria