Grzanki z pomidorami i wątróbką
Pyszna przekąska

Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 20 g drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- jajko
- 2 łyżki masła
- farsz
- kilka pomidorów
- 20 dag wątróbki
- 2 łyżki mąki
- cebula
- łyżka masła
- olej
- sól
- pieprz
1 min
Sposób przygotowania
1. Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej wody, cukrem i odrobiną mąki. Poczekaj, aż zaczną rosnąć. Dodaj mąkę, wodę, jajko, masło, sól. Wyrób gładkie ciasto, włóż do miski, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by urosło. Podziel na 8 części, wykładaj bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj, pozostaw na 45 minut, by urosły, ale nie dłużej. Kajzerki natnij na górze nożem. Piecz 17 minut w temp. 225°C.
2. Wątróbkę opłucz, pokrój na małe kawałki, obtocz w mące. Smaż na gorącym oleju z obu stron. Wyłóż na talerz, posyp solą. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na gorącym oleju. Bułeczki pokrój, kładź na nich plastry pomidorów, wątróbkę, cebulę. Posyp natką.