Po umyciu malin robi się z nich breja? Jedna zmiana i brak kłopotu
Maliny to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych, ale i najzdrowszych owoców sezonowych, którymi możemy się zajadać podczas lata. Zanim jednak będziemy rozkoszować się ich smakiem, owoce należy dokładnie umyć. Jak zatem zrobić to umiejętnie, by maliny podczas mycia nie zamieniły się w breję?

Dlaczego warto jeść maliny?
Maliny stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich m.in. witaminę C i E, będącymi naturalnymi antyoksydantami, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor i magnez.
Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wskazują, że maliny są także źródłem fitamin - czyli cennych związków roślinnych o podobnych właściwościach jak witaminy. Pochodzą one tylko i wyłącznie z roślin, a organizm człowieka nie ma niestety zdolności ich syntetyzowania. Fitaminy są określane jako fenolowe antyoksydanty, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu.

"Maliny są niezwykle cenne ze względu na zawartość błonnika, pektyn oraz substancji śluzowatych, wpływających korzystnie na pracę układu pokarmowego. W 100 gramowej porcji tych pysznych owoców znajduje się 6,7 g błonnika. Dobrą wiadomością dla osób dbających o linię jest kaloryczność malin - 100 g owoców to zaledwie 33 kcal" - czytamy na stronie NCEŻ.
Czytaj także: Odmładzają skórę, rozjaśniają cerę. Jedz garść dziennie
Jak myć i przechowywać maliny?
Nie ma żadnych wątpliwości, że maliny warto włączyć do swojej diety. Jednak zanim będziemy zajadać się tymi owocami, należy je dokładnie umyć. Chcąc zachować jak najdłużej świeżość malin, powinniśmy je umyć tuż przed spożyciem.
Do mycia używamy zimnej wody, a maliny najlepiej umieścić w sitku o drobnych oczkach. Maliny myjemy pod bieżącą wodą, ale unikając silnego strumienia wody, który mógłby uszkodzić owoce. Delikatne opłukanie malin zdecydowanie zmniejszy ryzyko związane ze zrobieniem się brei z owoców podczas ich mycia.
Po kąpieli wodnej maliny warto bardzo delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli odstawimy wilgotne lub mokre maliny na kilka godzin, zdecydowanie szybciej zaczną się psuć.
Maliny sprzedawane są zazwyczaj w teksturowym lub plastikowym opakowaniu. Jeśli nie chcemy, by maliny się uszkodziły, warto przesypać je na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym.