Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Pieprznik jadalny, pieprznik gąska, kurza stopa i stągiewka jadalna – wiele nazw, ale każda z nich odnosi się do jednego, wyjątkowo smacznego grzyba. Mowa oczywiście o kurce, która pojawia się w lasach już w czerwcu, a grzybobranie można planować aż do października. Dania z kurek czarują smakiem, o ile zostaną umiejętnie przyrządzone. Jak długo smażyć kurki, aby były stały się popisowym dodatkiem do potraw? Trzymaj się kilku zasad, a zafundujesz sobie prawdziwą ucztę.

Zapewnij sobie najlepszy smak kurek
Zapewnij sobie najlepszy smak kurek123RF/PICSEL

Kurki smażone — pamiętaj o jednej rzeczy, zanim wrzucisz je na patelnię

Pewne trudności w przyrządzeniu kurek wynikają z ich specyfiki i miejsca występowania. Pieprzniki jadalne najłatwiej jest znaleźć w lasach iglastych, w piaszczystych zakątkach. Z tego względu drobne zanieczyszczenia łatwo przedostają się pomiędzy blaszki kapelusza, a ich usunięcie bywa wyzwaniem.

Zapoznaj się z naszym poradnikiem na temat tego, jak szybko oczyścić kurki. Wspomnieć trzeba, że kurki z patelni nie lubią dużej ilości wody. Długie moczenie sprawia, że stają się gąbczaste i zwyczajnie niesmaczne. Stoi to w opozycji do tego, że podczas degustacji oczekujemy chrupkiej i jędrnej konsystencji grzybów.

Kurki smażone na maśle czy na oleju?

Niektórzy szefowie kuchni decydują się na smażenie kurek na suchej patelni. Mimo to zdecydowanie najbardziej popularnym rozwiązaniem jest przyrządzanie grzybów na maśle — świetnie sprawdza się klarowane. Możesz również zdecydować się na połączenie masła oraz oleju roślinnego. W takim wariancie do przygotowania kurek z patelni użyj czubatej łyżki masła z trzema łyżkami oleju.

Leśne grzyby nadają potrawom szlachetności
Leśne grzyby nadają potrawom szlachetności123RF/PICSEL

Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?

Gdy grzyby są już oczyszczone, czas przejść do właściwej obróbki. Istnieje kilka zasad, dzięki którym unikniesz goryczki w grzybach i zyskasz chrupiący, pełen aromatu przysmak. O czym trzeba pamiętać? Jak długo smażyć kurki i kiedy je przyprawiać? Każdy etap ma znaczenie.

  • Zadbaj o to, aby smażone grzyby były podobnej wielkości. Jeśli trafią ci się duże egzemplarze (średnica kapelusza pieprznika jadalnego może osiągać nawet osiem centymetrów), przekrój je na pół.
  • Kurki smaż na rozgrzanej patelni partiami — unikaj wrzucania na patelnię dużej porcji jednorazowo. W takiej sytuacji grzyby nie usmażą się równomiernie.
  • Smak pieprznika jadalnego znakomicie podkręca pokrojona w drobną kostkę cebula lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kiedy solić smażone kurki? Zarówno sól, jak i pieprz dodawaj pod koniec smażenia. Posypanie ich solą na samym początku sprawia, że puszczają wodę na potęgę, a późniejsza konsystencja grzybów pozostawia wiele do życzenia.
  • Pod koniec smażenia możesz dodać również świeży koperek albo szałwię. Kapitalnie komponują się z charakterem leśnych grzybów. Zamiast szałwii, użyć możesz natki pietruszki.
  • Ile smażyć kurki? Nie należy trzymać ich na patelni zbyt długo. Czas smażenia wynosi od 5 do 10 minut.

Dania z kurek nie mają sobie równych

Grzyby cenione są nie tylko za wyśmienity smak, ale także niemalże nieograniczone możliwości podania. Smażone kurki świetnie sprawdzają w roli przystawki albo dodatku do dania głównego. Znakomicie komponują się zwłaszcza z dziczyzną, tworząc bardzo wykwintne połączenia. W bardziej codziennym wydaniu pasują do drobiu i wieprzowiny.

Z pieprznikami możesz zacząć dzień i dodać je do śniadaniowej jajecznicy albo omletu. Urozmaicą dania makaronowe, risotto albo potrawy z kaszą. Z apetytem wykorzystasz kurki smażone jako farsz do naleśników albo pierogów. Nie można zapomnieć o przepysznym sosie kurkowym, który wydaje się królem grzybowych posiłków.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas