Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie

Zapewnij sobie najlepszy smak kurek
Zapewnij sobie najlepszy smak kurek123RF/PICSEL

Kurki smażone — pamiętaj o jednej rzeczy, zanim wrzucisz je na patelnię

Jak zrobić sos z kurek?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Kurki smażone na maśle czy na oleju?

Leśne grzyby nadają potrawom szlachetności
Leśne grzyby nadają potrawom szlachetności123RF/PICSEL

Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?

  • Zadbaj o to, aby smażone grzyby były podobnej wielkości. Jeśli trafią ci się duże egzemplarze (średnica kapelusza pieprznika jadalnego może osiągać nawet osiem centymetrów), przekrój je na pół.
  • Kurki smaż na rozgrzanej patelni partiami — unikaj wrzucania na patelnię dużej porcji jednorazowo. W takiej sytuacji grzyby nie usmażą się równomiernie.
  • Smak pieprznika jadalnego znakomicie podkręca pokrojona w drobną kostkę cebula lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kiedy solić smażone kurki? Zarówno sól, jak i pieprz dodawaj pod koniec smażenia. Posypanie ich solą na samym początku sprawia, że puszczają wodę na potęgę, a późniejsza konsystencja grzybów pozostawia wiele do życzenia.
  • Pod koniec smażenia możesz dodać również świeży koperek albo szałwię. Kapitalnie komponują się z charakterem leśnych grzybów. Zamiast szałwii, użyć możesz natki pietruszki.
  • Ile smażyć kurki? Nie należy trzymać ich na patelni zbyt długo. Czas smażenia wynosi od 5 do 10 minut.

Zobacz również:

    Dania z kurek nie mają sobie równych

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?